Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турция отбелязва 80 години от кончината на Ататюрк

Турция отбелязва 80 години от кончината на Ататюрк

Днес, 10 ноември 2018 г., се навършват точно осемдесет години от кончината на основателя на съвременната турска република Мустафа Кемал, наричан Ататюрк (Баща на турците). По този повод в столицата Анкара, както и в цялата страна се организират празнични прояви.

Всички държавни ръководители начело с президента Реджеп Ердоган отидоха на мавзолея на Ататюрк в 09.05 ч., за да отдадат почит и поставиха венци. След едноминутно мълчание президентът Ердоган написа своето послание в книгата за гости.

Ето какво гласи посланието на турския президент:

„Скъпи, Ататюрк, ти който си главният командир на Освободителната война и създател на Републиката, по повод 80 години от приключването на земния Ви живот, почитаме личността Ви с благослов. Въпреки посегателствата на вътрешните и външните зложелатели срещу Република Турция, която ни е завещана от Вашата велика личност и нашите мъченици, ние с решимост вървим по пътя на изграждането на страната ни като една от най-силните и благоденстващи държави в света. По случай 95 тодини от основаването на Републиката отварянето на „Летище Истанбул“ беше инкрустирано по страниците на историята. Нека душата ти да е щастлива!“ Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.