Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турция е готова да изпрати войници в Либия, за да подкрепи правителството на Сарадж

Турция е готова да изпрати войници в Либия, за да подкрепи правителството на Сарадж

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Турция е готова да изпрати войници в Либия, за да подкрепи либийското правителство на националното съгласие на Файез ел Сарадж в съответствие с подписано наскоро споразумение между двете страни, предаде АФП.

Ако Либия отправи подобно искане, ние можем да изпратим нашите военнослужещи, още повече, че ние сме сключили военно споразумение, посочи Ердоган.

Споразумението за сътрудничество във военната област и сигурността бе подписано на 27 ноември по време на среща в Истанбул между Ердоган и Сарадж.

Според Анкара този протокол е „по-широка версия“ на вече съществуващо рамково споразумение за военно сътрудничество между двете страни и „засилва връзките между“ двете армии.

Файез ел Сарадж е подкрепян от Турция и от Катар. Италия – бивша колониална сила в Либия, изглежда, че също го подкрепя, отбелязва АФП.

Неговият съперник Халифа Хафтар – силният човек в източната част на страната, чиито сили предприеха през април военна операция срещу столицата Триполи, се ползва от своя страна с подкрепата на Египет и на Обединените арабски емирства и с поне политическа подкрепа от САЩ и Русия. Франция бе обвинявана, че му отдава предпочитание, което тя отрича.

Ердоган заяви днес, че силите на Хафтар се възползват също от подкрепата на една руска компания в сферата на сигурността, която се казва „Вагнер“. „Тази компания е изпратила служители на място“, добави той.

Ердоган изглежда, че вярва на информации в печата, опровергани от Москва, за присъствие на руски наемници в Либия, посочва агенцията.

Американският в.“Ню Йорк таймс“ съобщи в началото на ноември за разполагане в Либия на близо 200 наемници на руската частна компания в сферата на сигурността „Вагнер“.

Освен споразумението за военно сътрудничество, Турция и либийското правителство на националното съгласие подписаха на 27 ноември споразумение за разграничаване на морските пространства, което дава възможност на Анкара да упражнява права върху обширни зони от Източното Средиземноморие, за които претендират други страни, най-вече Гърция.

Ердоган заяви в понеделник вечерта, че в съответствие с това споразумение Турция и Либия могат да извършват съвместни сондажни дейности във водите край Кипър – в зона, която крие значителни залежи на природен газ.

Гърция призова днес ООН да осъди това споразумение, което тя определя като вреден фактор за мира и стабилността в района. Източник: БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.