Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турция е заловила над 17 400 нелегални мигранти от началото на годината

Турция е заловила над 17 400 нелегални мигранти от началото на годината

Турската брегова охрана е заловила над 17 400 нелегални мигранти от началото на годината, съобщи турската държавна телевизия „ТРТ-Хабер“, цитирана от БТА.

Бреговата охрана е предотвратила общо 580 опита за нелегален трафик на мигранти. Петима мигранти са били открити мъртви. Заловени са били 17 411 мигранти и са били задържани 137 предполагаеми каналджии. Повечето хора опитват да стигнат от Турция до гръцките острови с надуваеми лодки.

Същевременно от началото на 2022 г. екипи на турската жандармерия и полицията са предотвратили 26 опита за нелегален трафик на мигранти, при които са били заловени 943 мигранти и 27 каналджии.

Междувременно турските власти продължават да обвиняват Гърция в малтретиране и изтласкване на кандидатите за убежище от нейните граници и в нарушение на международното право.

През март 2016 г. ЕС и Турция подписаха споразумение с цел спиране на наплива от мигранти към ЕС.

Ердоган: Същинската тежест по въпроса с бежанците понасят страните в съседство с районите на кризи, а не развитите общества

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че същинската тежест по въпроса за бежанците понасят страни като Турция, намиращи се в съседство с районите на кризи, предаде „Анадолската агенция“.

„Истинската тежест по въпроса за миграцията и бежанците понасят страните като нас, намиращи се в съседство с районите на кризи, а не развитите общества, които много говорят“, каза Ердоган във видеопослание към Глобална парламентарна конференция по въпроса за миграцията, организирана в Истанбул.

„Близо 30 хиляди мигранти, основно жени и деца, загубиха живота си в Средиземно море“, каза Ердоган.
„Почти ежедневно сме свидетели на драмите на бежанци, тероризирани, ограбвани, бити, дори убивани от гръцките сили за сигурност“, посочи още той.

Ердоган отбеляза, че според данни на ООН страните с високи доходи приютяват средно 2,7 бежанци на 1000 души, а страните със средни и ниски доходи – 5,8 бежанци.

„Тези, които използват като рекламен материал приетите от тях няколкостотин бежанци, не поемат никаква отговорност на фона на задълбочаващите се хуманитарни кризи“, заяви турският президент.

„Той подчерта, че през последните седем години Турция е страната, приела най-много бежанци. Ще продължаваме да изпълняваме тази отговорност“, добави Ердоган.

„В този период, в който се преживява най-голямото движение на хора от Втората световна война насам, никой не може да избяга от отговорност. Докато международната общност не прояви смелост да застане лице в лице с проблемите, стоящи в основата на въпроса с миграцията, няма да може да се предотврати този проблем“, подчерта Ердоган.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.