Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турция и Армения предприемат стъпки към нормализиране на отношенията

Турция и Армения предприемат стъпки към нормализиране на отношенията

Турция и Армения съобщиха, че ще назначат специални представители скоро, които да обсъдят стъпките за нормализиране на отношенията помежду им, информираха турски медии.

В изказване пред депутати в парламента турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, съобщи за назначението на специални представители, като подчерта, че Турция ще действа в координация с Азербайджан по отношение на стъпките за нормализиране на отношенията с Армения, предаде Анадолската агенция.

„В Кавказ ние полагаме огромни дипломатически усилия да изградим регионалния мир и просперитет с Азербайджан“, каза Чавушоглу.

„В предстоящия период ще започнем чартърни полети между Ереван и Истанбул“, съобщи още той.

Арменското външно министерство потвърди информацията за назначаването на специални представители в съобщение на говорителя Ваан Унанян в социална медия. Той подчерта, че както винаги Армения е готова на процес за нормализация без предварителни условия, което е заложено в правителствената програма, съобщи турската телевизия Хабертюрк.

„В тази връзка ние оценяваме положително изявлението на турския външен министър за назначаване на специален представител за нормализиране на отношенията. Потвърждаваме, че арменската страна ще назначи специален представител за започване на диалог“, написа той.

На 25 август турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че „с прекратяването на окупацията в Нагорни Карабах се е отворил прозорец на възможностите за трайния мир в нашия регион и ако Армения е готова да обмисли това, ние също ще направим каквото е нужно“.

В отговор на това арменският премиер Никол Пашинян каза, че Армения е готова да отговори на положителните сигнали от Турция с положителни сигнали.

През септември Пашинян посочи, че вижда в изказването на Ердоган предпоставки за започване на диалог за нормализиране на отношенията между Турция и Армения и заяви готовността на Ереван за възобновяване на железопътните и транспортните връзки между двете страни.

Въпреки общата граница, Армения и Турция нямат дипломатически отношения. През 2009 г. в Цюрих външните министри на двете страни подписаха протоколи за установяване на дипломатически отношения и за принципите на отношенията си, но тези документи не бяха ратифицирани от никоя от страните.

Отношенията между бившите съветски републики Азербайджан и Армения от друга страна са напрегнати още от 1991 г., когато арменската армия окупира Нагорни Карабах – район, официално признат за част от Азербайджан, и седем прилежащи района, посочва АА.

Нови сблъсъци възникнаха на 27 септември 2020 г. и по време на шестседмичната война Азербайджан пое контрола над няколко града и 300 селища. Конфликтът приключи през ноември 2020 г. със споразумение, постигнато с посредничеството на Русия.

БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.