Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турция и САЩ възобновяват частично издаването на визи

Турция и САЩ възобновяват частично издаването на визи

Турция и САЩ обявиха, че възстановяват частичното издаване на неимигрантски визи след почти едномесечно прекратяване заради дипломатически конфликт между двете страни. От турското посолство във Вашингтон съобщиха в Туитър, че ще последват американските си колеги в Анкара, за които по-рано днес стана ясно, че възобновяват издаването на спрените визи с някои ограничения.

Американското посолство в Анкара потвърди съобщенията за частична отмяна на забраната, посочвайки, че решението е взето, след като турското правителство е „уверило, че местният персонал няма да бъде задържан или арестуван заради изпълнение на своите официални ангажименти“. В замяна турските власти са обещали „предварително да уведомяват правителството на САЩ, ако имат намерение да задържат или арестуват когото и да е било от местния персонал“.

От американското посолство казаха още, че въпреки възстановяването на издаването на визи, САЩ остават обезпокоени за арестувания от турските власти служител на своето представителство и други американци, които също се намират в турски затвори.

„Продължаваме да изпитваме сериозно притеснение във връзка с делото, заведено срещу арестувания местен служител на нашата мисия в Турция. Ние също така сме притеснени за делата срещу граждани на САЩ, които бяха арестувани в рамките на действието на режима на извънредно положение“ в Турция, посочва говорителка на представителството. Тя подчерта, че американски официални лица продължават да работят със своите турски колеги, за да се постигне „удовлетворително решение“ на въпросите.

Напрежението между Анкара и Вашингтон ескалира до безпрецедентни нива през октомври, след ареста на служителя на американското консулство в Истанбул Метин Топуз по обвинения в предполагаеми връзки с движението на проповедника Фетхуллах Гюлен. Това доведе до двустранното прекратяване на издаването на неимигрантски визи. На 8 октомври американското посолство в Анкара обяви, че спира издаването на туристически, медицински, бизнес, учебни и временни работни визи. Това беше последвано от огледална мярка на турските власти.

Облекчаването на кризата идва дни преди срещата между турския премиер Бинали Йълдъръм и американският вицепрезидент Майкъл Пенс в САЩ. АФП/ ТАСС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.