Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турция и Сирия се сближават, изготвя се дневен ред за разговори на президентско ниво

Турция и Сирия се сближават, изготвя се дневен ред за разговори на президентско ниво

Предстои да бъде изготвен дневен ред за разговори на президентско равнище между Турция и Сирия, каза говорителят на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Йомер Челик, цитиран от „Хюррийет дейли нюз“.

„Доволни сме от точката, до която стигнахме досега“, заяви Челик пред репортери в централата на партията в Анкара, като припомни, че разговорите между шефовете на разузнаването се трансформираха в разговори между министрите на отбраната.

„Има въпроси, които трябва да обсъдим, включително сътрудничеството срещу тероризма“, подчерта той.

Министрите на отбраната на Русия, Турция и Сирия се срещнаха в Москва миналия месец, като това бяха първите подобни разговори след избухването на войната в Сирия – ясен знак за нормализиране на връзките между Анкара и Дамаск.

Втората фаза на разговорите ще бъде среща между външните министри. Външният министър Мевлют Чавушоглу заяви преди дни, че такава среща предстои „през втората половина на януари“.

„Решихме да проведем тристранна среща (Анкара, Дамаск и Москва) през втората половина на януари. Срещата може да се проведе в трета държава“, заяви Чавушоглу пред репортери.

Турският и сирийският външен министър имаха кратък неофициален разговор в кулоарите на регионална среща на върха през 2021 г. и Анкара призна за контакти с разузнаването.

През ноември президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че среща със сирийския лидер Башар Асад е възможна, след като прекъсна дипломатическите връзки с Дамаск по време на 11-годишния конфликт.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.