Home»ИКОНОМИКА»Турция иска намаление на цената на руския газ

Турция иска намаление на цената на руския газ

„Турция се опитва да се договори за намаление на цената на руския газ“, заяви турският министър на финансите и държавната хазна Нуреддин Небати в интервю за вестник „Файненшъл таймс“, публикувано днес.

„Страната също така е помолили компанията „Газпром“ за отсрочка на плащанията“, добави той.

Небати уточни, че Анкара настойчиво се опитва да получи намаление на цената за голямото количество газ, което купува от Москва. Той добави, че Турция очаква от Русия „добри новини“ по двете направления (за намаляване на цената на газа и за отсрочка на плащанията).

Министърът на финансите на Турция посочи, че икономическите връзки на Анкара с Москва се поддържат в рамките на „добрите съседски отношения“. Той настоя също така, че икономическите връзки между двете страни са „законни“.

„Турция е държава, която действа много внимателно в рамките на международната финансова система. Тя не е страна, която действа по начин, който ще доведе до нарушения на международната финансова система“, посочи Небати.

На 16 септември руският президент Владимир Путин съобщи, че с турския му колега Реджеп Тайип Ердоган са се договорили (в рамките на срещата на Шанхайската организация за сътрудничество – ШОС) турската страна да плаща 25% от доставките на руски газ в рубли.

Няколко дни по-късно турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез каза, че споразумението за плащане на 25% от доставките на руски газ в рубли ще встъпи в сила в най-скоро време.

В началото на този месец агенция „Блумбърг“, позовавайки се на неназовани източници, съобщи, че Турция е помолила Русия за отсрочка на част от плащанията за природния газ до 2024 г.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.