Home»АНАЛИЗИ»Турция изостава с цели 10 пункта по качество на демокрацията, заемайки 110 място в света

Турция изостава с цели 10 пункта по качество на демокрацията, заемайки 110 място в света

Според индекса на демокрацията, която списание „Икономист“ публикува от 2006 г. насам в Европа се наблюдава най-значително изоставане по отношение на демократичните ценности.

В индекса за 2018 г. на „Икономист интелиджънс юнит“ – екип към групата на „Икономист“ е направено изследване на равнището на демокрацията в 167 държави. Турция се нарежда на 110-о място в класацията.

Докато сред първите най-демократични три страни се намират Норвегия, Исландия и Швеция, последните три позиции се заемат от Северна Корея, Сирия и Демократична република Конго отзад напред.

В доклада, в който държавите са оценени в зависимост от критериите: електорален процес и плурализъм, граждански права и свободи, функциониране на правителствата, политическо участие и политическа култура, страните, които понижават общото ниво на демокрациите в Европа са Италия, Турция и Русия.

Италия е изостанала най-много сред европейските страни

Източник: The Economist Intelligence Unit Democracy Index 2018. Графика: Евронюз.

В сравнение с предходната година Италия е изостанала с цели 12 позиции сред останалите европейски държави. След Италия сред най-изоставащите по отношение на демокрацията държави са Турция – с 10 пункта, и Русия – с 9 пункта. Според „Икономист“ ефективността на демокрацията в Русия е по-зле, дори от тази в Афганистан.

Въпреки че от 2006 г. насам Европа е регионът, който изостава най-много в индекса на демокрацията, се посочва, че в континета, разделен на Източна и Западна Европа 14 от 49 държави се управляват при „пълна демокрация“.

Като причина за изоставането на Италия се посочва управляващата коалиция, сключена между „Движение 5 звезди“ и партия „Лига“, дошла на власт през март. Подчертава се, че политиките на коалицията, която се обявява за „антисистемна“ ограничават индивидуалните свободи. От 21 място през 2017 г., Италия се нареди на 33 място през 2018 г.

Турция е на 110 място

Изпадането на Русия на 144-о място, изоставайки с 9 позиции се обяснява с проблемите в областта на гражданските права и свободи. В доклада на „Икономист“ Русия е поставена сред държавите с „авторитарен режим“.

През 2018 г. Турция е изостанала с цели 10 пункта и се нарежда на 110 място. Сред мотивите, които се посочват за това е фактът, че при новата система няма достатъчно механизми за контролиране на президента.

Отбелязва се също така, че изборите за президент и парламент в страната през 2018 г. са осъществени в условията на извънредно положение и „до голяма степен не са били справедливи“. Източник „Евронюз“

Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.