Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Радев свали доверието си от кабинета

Радев свали доверието си от кабинета

От днес официално снемам доверие от правителството, което не действа в интерес на българските граждани. Това заяви президентът Румен Радев в обръщение към народа, предаде БГНЕС.

От 3 г. призовавам правителството да работи ефективно и отговорно, не го правя като политически опонент, а като държавен глава с мисъл и грижа за бъдещето на България.

За съжаление това не се случва. Свидетели сме на остра криза в управлението на всички нива. Липсват воля за реформи и за борба с корупцията, методичното погазване на закона, доведе България до парализа на цели обществени системи и институции, без аналог в историята на българския преход, подчерта Радев.

Жителите на Перник и цели села в региона са оставени без вода, за което кабинетът отказва да поеме политическа отговорност, отбеляза Радев.

Разследвания на чужди медии и институции осветлиха разхвърлянето из цялата страна и горенето на чужди боклуци в наши централи, което трови въздуха и природата ни. България не е бунище и никой няма право да залага здравето на българите, за да извличат печалба шепа бизнесмени с държавни протекции.

Кабинетът тихомълком прокарва реформа на валутния борд. Законодателството се превръща в заложник на лобистки интереси, а бедността и неравенството се задълбочават, категоричен е Радев.

Търгува се дори с национален суверенитет в името на личното политическо оцеляване.

Институции, призвани да бъдат независими и да отстояват закона, го погазват показно, превръщайки се в инструмент на властта. Държавни органи си позволяват да сплашват несъгласните и протестиращите. Налице е организирано настъпление срещу гражданските свободи.

Това правителство и управление води до разпад на държавността и ни лишава от бъдеще. На всичко това трябва да се сложи край, добави още Радев.

Да се обединим за справедливостта и държавността, за доброто на България, призова още президентът.

Eдинственият президент, който до момента е свалял доверие от правителство е Росен Плевнелиев. В неговия мандат на 14 юни 2013 г. той свали доверието си от кабинета на Пламен Орешарски.

Плевнелиев тогава заяви, че е дал кредит на доверие и е апелирал за 100 дни. Но след назначението тогава за шеф на ДАНС на Делян Пеевски и начинът, по който то бе извършено, Плевнелиев заяви, че неговият кредит на доверие е изчерпан.

„Процедурата, по която беше избран председателят на ДАНС няма нищо общо с поетия пред българския народ и лично пред мен ангажимент за прозрачност. Жалко”, заяви през 2013 г. Плевнелиев. „Това е назначение с трайни негативи за държавата. Дължим на българското общество откритост, това не се състоя и аз не мога да подкрепя този модел на вземане на решение”, каза тогава Плевнелиев.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.