Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турция купува трети сондажен кораб

Турция купува трети сондажен кораб

Турция закупува от Великобритания своя трети сондажен кораб, съобщи на енергиен форум в Истанбул министърът на енергетиката на страната Фатих Дьонмез. Той допълни, че плавателният съд трябва да пристигне в Турция до 2-3 седмици, предаде БНР.

По думите на министър Дьонмез в момента текат някои необходими процедури, свързани с излизане и оперирането в пристанища. Турския енергиен министър допълни, че корабът ще бъде от шесто поколение.

Според Фатих Дьонмез корабът може да бъде изпратен за проучвания в Черно или Средиземно море. Той добави, че Турция ще прецени и исканията на приятелски страни за технически помощ в сферата.

В момента Турция разполага с два кораба за сеизмични проучвания – „Барбарос Хайреттин паша“ и „Оруч Реис“, както и с два съда за дълбоководни сондажи – „Фатих“ и „Явуз“.

На същия форум заместник-министърът на енергетиката и природните ресурси Алпарслан Байрактар съобщи, че новият кораб ще започне проучвания през втората половина на годината.

Турция има стратегия за проучвания за нефт и газ с хоризонт 2023 г. Основната цел на Анкара е да повиши нивата на собственото си производство на енергоресурси.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.