Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турция няма да връща Африн на Сирия

Турция няма да връща Африн на Сирия

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу се обяви срещу възможността град Африн да бъде предаден под контрола на сирийското правителство.

„Този регион не трябва да бъде предаван под контрола на режима на Башар Асад. Ситуацията в Сирия е любопитна: воюващите помежду си групи утре си продават една на друга оръжие. При такъв безпорядък не може да се говори, че някой трябва да предава нещо на някого“, каза той.

Така Чавушоглу коментира неотдавнашното изказване на руския външен министър Сергей Лавров, който изрази надежда, че Турция ще върне на сирийското правителство контрола над Африн. В тази връзка Чавушоглу отбеляза, че „Лавров най-вероятно така е отговорил на някой зададен въпрос“, трябва да се установи контекста на неговото изказване.

Във връзка със ситуацията около така наречената химическа атака в Сурия, турският външен министър припомни, че „режимът не за пръв път използва химическо оръжие“. „Със своите бомбардировки той уби около милион души. Време е да преминем към политическо урегулиране, а режимът на Асад трябва да си ходи“, добави Чавушоглу. ТАСС/БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.