Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турция обяви, че ще продължи да работи заедно с Иран и Русия по въпроса за Сирия

Турция обяви, че ще продължи да работи заедно с Иран и Русия по въпроса за Сирия

Турция заяви днес, че ще продължи да работи заедно с Иран и Русия с оглед постигане на решение на кризата в Сирия въпреки разногласия по въпроса за западните удари, предприети след предполагаема атака с химическо оръжие, за която се обвинява сирийският режим, предаде АФП.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и иранският му колега Хасан Рохани са подчертали в телефонен разговор „важността от продължаване на съвместните усилия между Турция, Иран и Русия в рамките на процеса от Астана, за да се защити териториалната цялост на Сирия и да се намери трайно политическо решение на кризата“, посочиха източници от турското президентство.

Москва и Техеран, които подкрепят Дамаск, и Анкара, която подкрепя сирийските бунтовници, са гарантки за процеса от Астана, който позволи установяване на четири „зони за деескалация“, целящи намаляване на стълкновенията в Сирия.

Президентите на трите страни се ангажираха по време на среща на върха в Анкара на 4 април да си сътрудничат за постигане на „трайно примирие“ в Сирия.

Но единството, което те демонстрираха тогава, изглеждаше сломено след ударите, осъществени на 14 април от Вашингтон, Париж и Лондон в Сирия с цел да бъде наказан сирийският режим след предполагаема химическа атака, за която е обвиняван.

Турция приветства ударите като „уместен“ отговор на атаката, докато Русия и Иран застанаха в защита на режима на Башар Асад.

„Президентът Ердоган, който припомни, че позицията на Турция по въпроса за използването на химически оръжия е ясна, подчерта, че е важно да не се открива пътя за ескалация на напрежението“, добавиха източниците от турското президентство.

Подкрепата на Анкара за ударите накара в неделя френския президент Еманюел Макрон да заяви, че те са „разделили“ Турция от Русия по този въпрос. Но Анкара веднага реагира, като посочи, че изказването на Макрон няма да може да предизвика разрив между Турция и Русия. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.