Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турция отхвърли „пристрастния и незаконен“ подход на ЕС на срещата на върха

Турция отхвърли „пристрастния и незаконен“ подход на ЕС на срещата на върха

Турция отхвърля „пристрастния и незаконен“ подход на ЕС на срещата на върха тази седмица и призова блока да действа като честен посредник в продължаващия спор в Източното Средиземноморие, заяви турското външно министерство.

Лидерите на ЕС се договориха в четвъртък да подготвят санкции срещу турски лица във връзка със спора с Гърция и Кипър за енергийните проучвания, отлагайки каквито и да било други по-строги мерки до март, тъй като страните бяха разединени по въпроса как да се действа с Анкара.

В декларация турското външно министерство заяви, че предложената конференция с всички източносредиземноморски страни е възможност да бъдат решени споровете за морските граници в региона, добавяйки, че Анкара е готова на разговори с Гърция без предварителни условия. ЕС е призован да действа принципно, стратегически и със здрав разум. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.