Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турция ще предприеме съдебни и дипломатически действия заради карикатурата на Ердоган в „Шарли ебдо“

Турция ще предприеме съдебни и дипломатически действия заради карикатурата на Ердоган в „Шарли ебдо“

Турция ще предприеме нужните съдебни и дипломатически действия в отговор на карикатурата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, публикувана от френското сатирично списание „Шарли ебдо“, заяви дирекцията по комуникациите на турското президентство, предаде Ройтерс.

Ръководни турски представители осъдиха карикатурата, определяйки я като „отвратителен опит“ за „разпространяване на културен расизъм и омраза“.

Държавните медии съобщиха по-късно, че турската прокуратура е започнала разследване спрямо ръководителите на „Шарли ебдо“.

„Нашият народ не трябва да се съмнява, че всички необходими правни и дипломатически стъпки ще бъдат направени срещу въпросната карикатура. Нашата битка срещу тези груби, злонамерени и обидни действия ще продължи докрай с разум, но и решимост“, заяви дирекцията.

Френското списание публикува на корицата на днешния си брой карикатура, на която Ердоган е изобразен по гащи и с тениска да пие бира от кенче и да повдига полата на жена с хиджап, разкривайки голия й задник. Надписът на карикатурата гласи: „Ердоган: Насаме той е много забавен“. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.