Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турция ще търси нефт в Източно Черно море

Турция ще търси нефт в Източно Черно море

Турция ще осъществи проучвания за нефт в източната част на Черно море, съобщи турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез, оценявайки като вероятно откриването на суров петрол в този район, съобщи „Хюриет дейли нюз“.

„Понастоящем дейностите по проучванията за нефт са съсредоточени край бреговете на окръг Зонгулдак, а сеизмичните проучвания край бреговете на окръг Орду са завършени“, заяви Дьонмез в интервю за частната телевизия Хабер глобал. „На следващия етап ще се насочим към източната част на Черно море. Има вероятност да открием нефт там. Ще проучваме навсякъде между западната и източната част на Черно море, където видим потенциал за намиране на нефт“, каза още той.

По думите на министъра ще бъдат осъществени сондажни дейности край бреговете на района между окръзите Трабзон и Ризе.

Миналата година Турция обяви голяма находка в Черно море, като оцени общите запаси от газ там на 710 млрд. куб. м.

По-рано този месец държавната петролна компания TPAO обяви откриването на около 1 млрд. барела петрол в района Джуди-Габар в югоизточната част на страната.

Възможно е да бъдат открити нови находища на нефт в районите Джуди и Габар, каза още Дьонмез в интервюто, добавяйки, че на 20 май са започнали дейностите по откриването на втори сондаж в района на Габар.

Както подчерта министърът, местният добив на природен газ и други проекти са засилили енергийната сигурност на Турция.

„Ако нямахме „Турски поток“, можеше да се сблъскаме със сериозни проблеми. Успяхме да завършим всички планирани проекти навреме. Местният добив на природен газ укрепва енергийната ни сигурност“, каза той. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.