Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турция забрани събиранията на обществени места до края на април

Турция забрани събиранията на обществени места до края на април

До края на април се забраняват всички събирания на открити или закрити обществени места в Турция. Това решение беше публикувано в официалния вестник на страната, предаде БНР.

Започва раздаването на помощи от 2 млрд. турски лири (около 580 лв. лв.) на най-нуждаещите се турски граждани, както и на маски и одеколон-дезинфектант за възрастните, съобщи от своя страна социалният министър Зехра Зюмрют Селчук.

Здравният министър на страната Фахреттин Коджа съобщи около полунощ, че четвъртият починал в Турция е 85-годишна жена. Той допълни, че в последните 24 часа в страната са били направени 1981 теста за опасното заболяване, от които 168 са били положителни. С това общият брой на заболелите в Турция достигна 359.

По данни на вътрешния министър Сюлейман Сойлу към вчера вечерта под карантина в Турция са 9800 души.

Молитва по домовете, джамиите са затворени

Главата на Дирекцията по религиозните въпроси (Диянет) Али Ербаш призова вярващите да изпълнят по домовете си днешната обедна молитва. По принцип за мюсюлманите е задължително да изпълнят петъчните обедни молитви заедно с други вярващи в храм.

За да се ограничи разпространението на заразата с новия опасен вирус, днес джамиите в Турция ще бъдат затворени.

Вселенската патриаршия също взе решение за затваряне на църквите под нейно ръководство в Турция. За служби ще бъде затворена и българската Екзархия в Истанбул.

Вчера бяха отменени срещите от първенствата на Турция във всички спортове. Решението беше оповестено от министъра на младежта и спорта Мухарем Касапоглу.

С интересна проява турците засвидетелстваха уважение към здравните работници. Точно в 21 часа вчера стотици хора излязоха на прозорците или балконите си и аплодираха в продължение на 1 минута усилията на медиците.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.