Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турция задържа предполагаеми членове на ИДИЛ, планирали нападения на Нова година

Турция задържа предполагаеми членове на ИДИЛ, планирали нападения на Нова година

Турската полиция е задържала петима предполагаеми бойци от „Ислямска държава“, за които се предполага, че са планирали нападения в Анкара по време на новогодишните празненства, предаде Асошиейтед прес, като се позова на Анадолската агенция.

Силите за борба с тероризма са арестували петимата чужди граждани в жилищата им. Операцията продължава и се очаква да бъдат задържани още заподозрени.

Според турските власти терористите са планирали отделни нападения по време на празненствата в столицата, съобщи Анадолската агенция, без да посочи повече подробности.

Частната агенция Демирьорен съобщи, че арестуваните са иракски граждани и че се опитвали да се снабдят с оръжие.

Арестите са част от мащабна полицейска операция в цялата страна преди Нова година. Близо 170 предполагаеми членове на Ислямска държава бяха задържани през последните два дни според Анадолската агенция.

Терористичната групировка Ислямска държава пое отговорност за нападение в истанбулски нощен клуб в първите часове на 2017 г. При нападението бяха убити 39 души, повечето чуждестранни граждани.

Вълна от нападения на Ислямска държава и на кюрдски бунтовници в страната отне живота на над 300 души през 2015 и 2016 г.

Валията на Истанбул Али Йерликая съобщи, че над 44 000 полицаи и 7000 жандармеристи ще дежурят новогодишната нощ в града с 15-милионно население.

В Анкара пък около 18 000 полицаи бдяха за реда и сигурността, съобщи агенция Демирьорен.

Източник: БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.