Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Гутериш: Да унищожим ядрените оръжия, преди те да ни унищожат

Гутериш: Да унищожим ядрените оръжия, преди те да ни унищожат

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за ядрено разоръжаване в началото на тридневната конференция във Виена с около 80 държави, подписали международен договор за забрана на ядрените оръжия.

„Да унищожим тези оръжия, преди те да ни унищожат“, каза Гутериш в послание на конференцията, предадено чрез видеовръзка и цитирано от „А Нюз“.

Сегашният световен арсенал от около 13 000 ядрени бойни глави е рецепта за възможно унищожение на планетата, при положение че светът е изпълнен с конфликти и недоверие, заяви ръководителят на ООН.

Председателят на Международния комитет на Червения кръст Петер Маурер определи Договора за забрана на ядрените оръжия (TPNW) като „крайъгълен камък“.

Договорът, който влезе в сила през януари 2021 г., задължава държавите да не участват в никакви дейности, свързани с ядрените оръжия, и призовава да се отчитат хуманитарните последици от тях.

Австрийският министър на външните работи Александър Шаленберг подчерта спешната необходимост от пълно ядрено разоръжаване. Австрия беше един от инициаторите на договора.

TPNW е подписан от 86 държави и ратифициран от 65. Той има за цел да разшири Договора за неразпространение на ядреното оръжие (NPT), който влезе в сила през 1970 г. Девет държави притежават ядрени оръжия. Тези държави, както и НАТО, не участват в TPNW. /БГНЕС

Папа Франциск: Свят без ядрени оръжия е необходим и възможен

„Светият престол не се съмнява, че свят без ядрени оръжия е необходим и възможен. В системата за колективна сигурност няма място за ядрени оръжия и други оръжия за масово унищожение“.

Папата отново издига глас за неотложността от разоръжаване, което е „ангажираща и далновидна цел“, особено във време, когато човечеството е на „кръстопът“, както и необходимостта от зачитане на международните споразумения.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.