Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турция започва проучвания за нефт и газ в Черно море

Турция започва проучвания за нефт и газ в Черно море

От днес турският сондажен кораб „Фатих“ започва проучвания за нефт морския участък „Туна – 1“ в Черно море, съобщи енергийният министър на страната Фатих Дьонмез. Участъкът се намира край бреговете на Ерегли, област Зонгулдак.

Това са първите проучвания, които Анкара извършва със собствен сондажен кораб, предаде БНР.

По-рано в пристанището на Трабзон беше завършено поставянето на сондажната кула на кораба „Фатих“, която беше демонтирана при преминаването му през Босфора от Средиземно към Черно море.

В телевизионно интервю в края на миналия месец Фатих Дьонмез посочи, че специалистите от държавната компания „Турски петроли“ са обнадеждени от наличните сеизмични проучвания. Той допълни, че Румъния е открила някои находища в полета близки до турската морска зона, а продължават и сеизмичните проучвания в България.

Фатих Дьонмез припомни, че в миналото Турция е направила 10 сондажа край бреговете си, както и 5-6 дълбоководни сондажа в партньорство с международни фирми.

По-рано турският енергиен министър беше съобщил, че дълбочината на сондажите, които корабът „Фатих“ ще проведе, ще бъде около 2 км. под морското равнище. Това ще бъде първото дълбоководно проучване за „черно злато“ на кораба в Черно море. По-рано съдът беше използван в Средиземно море, където проведе 4 сондажа в продължение на 2 години, включително и в спорната зона около Кипър. След завършване на работата си на юг, корабът премина подготовка от 1,5 месеца за новата си задача в истанбулското пристанище „Хайдарпаша“.

След като беше модернизиран, спуснатият на вода през 2011 г. в Южна Корея кораб понастоящем е сред петте съда в света от шесто сондажно поколение.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.