Home»ИКОНОМИКА»Турция – зимна приказка

Турция – зимна приказка

Турция не е само Истанбул и Анталия. Освен море, красиви исторически паметници и природни феномени нашата югозападна съседка все повече залага на зимния туризъм, който се развива с бързи темпове в планините на границата с Кавказ и в района на Бурса, недалеч от Мраморно море.

Истанбул, Анталия и Мугла остават най-посещаваните места в страната, но Турция работи активно за създаването зимен туризъм, предаде репортер на БГНЕС.

Вече има 20 ски курорта, сред тях са: Давраз в Ъспарта, Ерджиес в Кайсери, Паландьокен в Ерзурум, Улудаг в Бурса, Ългаз в Кастамону, Кьороглу в Болу, Зигана в Гюмюшхане и Картепе в Коджаели.

Инвестира се много в изграждането на инфраструктура – от зимните писти до луксозните хотели, които да задоволят изискванията и на най-претенциозния клиент. Нашите съседи полагат особени грижи за поддържането на пистите и осигуряването на достъпа до тях. В турските зимни курорти няма да видите дълги опашки пред лифтовете, както в Банско, защото те са в изобилие и са от най-модерните.

31 млн. туристи за 8 месеца

Нашите южни съседи работят упорито за развитието на туристическия сектор. Резултатите, които са постигнали само за първите 8 месеца на тази година, могат да впечатлят всеки. Страната е посетена от над 31 милиона туристи, което представлява ръст от 15% спрямо същия период на миналата 2018 г.

Най-много туристи идват в Турция от Русия и Германия, които държат палмата на първенството със съответно 4,8 милиона и 3,3 милиона. В първата тройка влизат поданиците на Нейна величество, които значително отстъпват по брой на първия и втория в класацията. Любопитното е, че България се нарежда на четвърто място по брой туристи, посетили Турция.

По данни на Световната туристическа организация страната е шестата най-популярна туристическа дестинация в света и на 14 място по доходи от туризма.

До края на годината туристическият поток в Турция може да достигне 45 милиона души, заяви председателят на Асоциацията на туристическите агенции Фируз Баглъкая. „Природните красоти, планинските пейзажи, чистият въздух, историческите забележителности с всеки изминал ден привличат все повече местни и чужди туристи“, коментира той пред „Анадолската агенция“.

Светли перспективи

За значението на сектора за турската икономика говори фактът, че страната си поставя амбициозната цел през 2023 г., когато се отбелязват 100 години от създаването на Турската република, броят на чуждите туристи да достигне 75 милиона души.

„Ще продължим да работим за увеличаването на дела на нашата страна в световния туризъм. Целта ни е да приемем 75 милиона туристи през 2023 г.“, написа турският президент Реджеп Тайип Ердоган в своя Туитър по случай Международния ден на туризма, който се отбелязва на 27 септември.

Едновременно със своя туит той сподели и инфографика, в която подробно се описва плана за постигането на тази цел. Според нея, правителството възнамерява да привлече през 2023 г. 4 милиона туристи от Далечния изток, 4,5 милиона туристи от страните от Централна Европа и още 3 милиона от Америка.

В рамките на плана Анкара ще увеличи рекламния бюджет за популяризиране на Турция до 180 милиона долара. Ще бъде увеличена пропусквателната способност на редица летища, по-конкретно в Истанбул и Анталия, а също така ще се увеличат плажовете със „Син флаг“ от 463 до 688.

Предвижда се да бъде увеличена и легловата база от 1,5 на 2 милиона. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.