Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»„Уникредит“: Турската икономика ще се свие с 5 на сто и ще предизвика геополитичска криза

„Уникредит“: Турската икономика ще се свие с 5 на сто и ще предизвика геополитичска криза

Влошаването на турската икономика намира отражение и в света. Италианската банка „Уникредит“ прогнозира, че през 2019 г. турската икономика ще се свие с 5 на сто, което ще предизвика геополитическа криза.

Прогнозата на „Уникредит“ е поместена в английския „Дейли Телеграф“, в една статия на икономически експерт. Според турската секция на Би Би Си, Уилиям Джаксън от инвестиционната компания Capital Economics твърди, че сред развиващите се пазари Турция е с най-слаби резерви.
По думите на Джаксън „краткосрочните външни дългове са необслужваеми, а банките очакват плащане на огромни суми през април, май и юни. Истински тревожното е, че чуждите банки продават наличната валута, за да свият баланса си, което свива кредитния пазар. Уникредит прогнозира, че през тази година турската икономика ще се свие с 5 на сто, а това ще предизвика една геополитическа криза. След това Турция трябва да вземе помощ от МВФ“.

От друга страна, английският „Гардиан“ излезе със статия, в която се твърди, че „Турция може да се окаже искрата, от която може да пламне световна криза“.

Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.