Home»СВЕТОВЕН ОБЗОл Анкара усилено се готвят за срещата на върха на НАТО в Мадрид

В Анкара усилено се готвят за срещата на върха на НАТО в Мадрид

В Анкара се извършва усилена подготовка за срещата на върха на НАТО, която ще се състои на 28-30 юни в Мадрид. В срещата ще участва турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Според турските информационни източници срещата ще бъде особено важна, предвид на това, че се очаква на нея да участват лидерите на 30 държави от една страна, и от друга – че за пръв път в историята на срещите на върха на НАТО ще присъстват лидерите на Япония, Австралия, Нова Зеландия и Южна Корея като ”страни-партньори“. Ще присъстват и висококопоставени представители на Швеция и Финландия, които са кандидати за членство в НАТО.

”Погледите на света ще бъдат обърнати към Мадрид“, посочва сайтът „Хаберлер“.

Шест основни теми се предвижда да развие Ердоган в изказването си на срещата на върха, както и в разговорите, които ще има отделно с лидерите на НАТО.

Сред тях на първо място се поставя въпросът за членството на Швеция и Финландия. Турция е единственият член на НАТО, който към момента блокира началото на процеса на приемане на Швеция и Финландия в Алианса, като ги обвинява в подкрепа на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК).

“Въпреки че Швеция и Финландия заявяват, че признават ПКК за терористична организация, Ердоган ще представи в Мадрид доказателства за оръжията и финансовата и политическа подкрепа, която оказват двете страни на организацията”, пише проправителственият вестник „Йени Шафак“.

“Ердоган ще постави пред лидерите на НАТО проблема за суверенитета на Гърция над островите в Егейско море, тъй като Атина въоръжава островите, намиращи се в демилитаризираната зона в близост до Турция, нарушавайки международните договори”, съобщи „ТРТ Хабер“.

Сред останалите теми, по които се очаква да лобират Ердоган и турската делегация, се посочват предложението на Турция за разкриване на зърнен коридор за разрешаване на продоволствената криза, възникнала поради войната между Русия и Украйна, както и продължаване на усилията за по-скорошно прекратяване на въоръжените действия.

Операцията, която предвижда да извърши турската армия в Сирия за ликвидиране на тероризма и за спиране на нова мигрантската вълна, както и проблемите на глобалната икономическа криза също се очаква да бъдат поставени от турската страна в дневния ред на срещата в Мадрид. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.