Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»В столицата задържаха 67-годишна жена за телефонна измама

В столицата задържаха 67-годишна жена за телефонна измама

В столичното Пето РУ е задържана 67-годишна жена за телефонна измама. Работа по разследване на престъпната дейност на 67-годишната Т.П. от София започнала на 21 юли, когато 63-годишна столичанка съобщила в полицията, че е била измамена. Потърпевшата разказала, че предния ден, на 20 юли, малко преди обяд получила телефонно обаждане от непознат, който се представил за служител на МВР и поискал съдействие за залавяне на телефонни измамници, съобщиха от МВР. Въведената в заблуждение жена се отзовала на потърсената подкрепа и на три различни места в София оставила пликове с различни парични суми, на обща стойност 15 700 лв. и 5 000 евро. Когато на другия ден разбрала, че е станала жертва на телефонни измамници, потърсила съдействие в полицията.
В рамките на образуваното досъдебно производство и предприето разследване са установени и иззети записи, запечатали образа на жената, взела оставяните от столичанката пликове с пари. След разпространението им в публичното пространство е получена информация за издирваната. При проведена на 7 август полицейска операция столични полицаи задържаха криминално проявената за подобни престъпления Т.П./67г./, от София, която работи като таксиметров шофьор. След допълнително проведени оперативни действия и беседи е установено, че задържаната е съпричастна към още поредица подобни престъпления, извършени на територията на столицата. За две от тях, до момента не е съобщено в полицията. При единия случай измамен от Т.П в края на миналия месец оставил пари в плик в ж. к. „Младост 4”, в близост до училище, а при втория – в началото на този месец жертвата е оставила плик с пари в ж. к. „Суха Река”, в близост до 18 ДКЦ.
В тази връзка, от СДВР призовават потърпевши от телефонни измамници, които не са потърсили съдействие от полицията, да подадат сигнал в най- близкото районното управление.
След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура на Т.П. е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 209 от НК и й е наложена мярка за неотклонение” задържане под стража” за срок до 72 часа, която с определение на Софийски районен съд е потвърдена.

Жена от Ловеч дала над 12 хил. лева на телефонни измамници
Телефонни измамници са отнели пари и златни накити от 69-годишна жена в Ловеч, съобщават от областната дирекция на МВР, пише БТА.
Потърпевшата получила обаждане на стационарния си телефон от непознат, който се представил за служител на МВР и „разпоредил“ на жената да му предаде всичките си пари и ценности, който той „ще пази най-отговорно“. Мотивът бил, че след малко ще й се обадят телефонни измамници и се страхува за нейната сигурност. Жената се доверила и дала 12 хиляди лева, 680 евро и неустановено количество златни накити.
По случая работи Районното управление в Ловеч, образувано е досъдебно производство.
Жена на 57 години от Сливен също е станала жертва на телефонна измама, съобщиха от полицията. Тя била въведена в заблуждение, че помага на органите на реда за залавяне на престъпна група, занимаваща се с телефонни измами. Жената хвърлила от терасата на жилището си сумата от 10 000 лева. По случаите са образувано досъдебни производства.

Три жени от Монтана са измамени вчера с общо 7300 лева
Три телефонни измами са станали в Монтана вчера, съобщиха от Областната дирекция на МВР в града.
По познатата схема, че трябва да се помогне на полицията за залавяне на телефонни измамници като се съберат всички пари и ценности и се оставят навън до „приключване на операцията“, жена на 75 години е хвърлила от балкона си на чакащ долу непознат торбичка с 2600 лева, друга на 62 години е оставила 2200 лева в плик до кошче за боклук пред зъболечението в Монтана, а трета на 77 години е оставила в плик до паметник в градинка 2500 лева. Вчера в полицията в Монтана са получени още множество сигнали от граждани, че са опитали да ги измамят по телефона.
От началото на този месец в Монтана са станали над 10 измами, като при тях са дадени над 50 000 лева. От началото на годината измамите в града са над 70, като при някои от тях жертвите са дали до 30 000 лева. От полицията многократно заявиха, че никога не искат пари от хора, за да заловят когото и да било. Дирекцията в Монтана напечата и разпространи и листовки с указания как възрастните хора да се пазят от измами по телефона, но въпреки това през последната година измамите са ежедневие и често пъти жертвите дават последните си спестявания.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.