Home»СВЕТОВЕН ОБЗОл Турция арестуваха двама българи за копиране на банкови карти

В Турция арестуваха двама българи за копиране на банкови карти

Екипите на Дирекция за борба с киберпрестъпленията в турския град Измир арестуваха двама български граждани, които се занимавали с копиране на банкови карти, съобщава сайтът „Хабертюрк“, позовавайки се на информационна агенция İHA.

След като открили апарат за копиране на банкови карти в терминал на устройство АТМ на една банка в Община Байраклъ, екипите на Дирекция за борба с киберпрестъпленията в турския град Измир започнали акция, в резултат на която било констатирано, че апаратът е поставен от двама мъже със съмнително поведение, които дошли там с автомобил с българска регистрация.

Полицията установила самоличността на българските граждани с инициали Д.С.Д. (45) и Ф.Л.Р. (37), както и било констатирано, че въпросните лица са влезли в Турция през ГКПП Лесово – Хамзабейли и се върнали пак през същото ГКПП в България на 3 септември 2018 г. Ръководството на въпросната банка било предупредено и картите с копираните данни били блокирани, като по този начин източването им е възпрепятствано.

Докато разследването по случая течало в Турция, двамата заподозрени лица отново отишли там на 15 септември 2018 г. Те били задържани в момент, в който се опитали да деинсталират апарата от терминалното устройство, на което го монтирали по-рано.

Лицата и автомобилът, с който се движели били претърсени, при обиска били открити три устройства за копиране на банкови карти, едно устройство за сканиране на кодове, четири метални табла за поставяне на копиращите устройства, два електронни апарата за свързване на копиращите устройства с компютър, една камера свързана с IDE кабел, едно електронно устройство използвано към апарата за сканиране на кодове, два мобилни телефона и общо 2 хиляди 815 турски лири. При обиска е установено още, че са били съхранени данни за сканирани 360 хиляди кодове.

Съобщава се, че арестуваните лица са признали вината си. Също така е било установено, че въпросните лица са влизали в Турция за кратки срокове с цел копиране на банкови карти и са планирали източването им, след като се върнат обратно в България. Става ясно, че съдът е постановил задържането на двамата лица с инициали Д.С.Д. и Ф.Л.Р. Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.