Home»СВЕТОВЕН ОБЗОл Турция доларът прехвърли 6 лири

В Турция доларът прехвърли 6 лири

След около девет месеца днес щатската валута за пръв път надхвърли прага от 6 турски лири за един долар. Влияние върху поскъпването на долара оказаха очакваното решение на Висшия избирателен съвет на Турция относно местните избори в Истанбул и развоят на събитията около оста САЩ-Китай.

В първия работен ден на седмицата на междубанковия пазар съотношението долар/турска лира беше 6 лири за 1 долар. След изявлението на американския президент Доналд Тръмп вчера относно повишаването на митата за Китай, това оскъпи стойността на долара и вчера той се обменяше за 6,0048 турски лири.

Тази сутрин в Турция доларът се обменяше за 5,98 турски лири, но по-късно мина прага от 6 лири. Така курсът на долара спрямо турската лира стана най-високият от октомври 2018 г. насам.
Еврото към момента се обменя за 6,70 турски лири.

Роля за обезценяването на лирата спрямо долара играе още необявеното решение на Висшия избирателен съвет, което окончателно трябва да сложи край на спора кой е победителят на местните избори в Истанбул и дали ще има повторни избори.

Отношенията между Турция и САЩ също се следят отблизо. Източник: tr724.com

Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.