Home»СВЕТОВЕН ОБЗОл Турция освободиха австрийския журналист Зирнгаст, но със забрана за напускане на страната

В Турция освободиха австрийския журналист Зирнгаст, но със забрана за напускане на страната

В Турция освободиха австрийския журналист Макс Зирнгаст от затвора, но със забрана за напускане на страната. Делото срещу Зирнгаст, който е обвинен в “членство в терористична организация“, ще се гледа на 11 април догодина. Макс Зирнгаст беше задържан през септември в Анкара.

В изявление за DPA адвокат Мурат Йълмаз потвърди, че клиентът му е освободен с мярка за неотклонение. Турската редакция на Дойче веле съобщи, че на австрийския журналист е наложена забрана за напускане на страната, като се позова на защитника му, според когото довереникът му ще се яви на дело на 11 април 2019 г. с обвинение за „членство в терористична организация“.

В подкрепа на Маркс Зирнгаст беше отворена специална страница в Туитър с хаштаг #FreeMaxZirngast, на която също беше публикувана новината за неговото освобождаване от затвора. В публикацията се подчертава, че заедно със Зирнгаст са освободени и Митхатджан Тюреткен и Хатидже Гьоз, които също са обвинени в „членуване в терористична организация“.

Двайсет и деветгодишният журналист Макс Зирнгаст, който живее в Анкара от три години, беше задържан в дома си на 11 септември, десет дни по-късно съдът постанови вкарването му зад решетките. Източник: Tr724.com

Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.