Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Втори ден на студентски протести в Благоевград, блокираха и общината

Втори ден на студентски протести в Благоевград, блокираха и общината

Над два часа продължи вторият ден на протест на студентите от ЮЗУ „Н. Рилски“ в Благоевград, блокирано бе отново фаталното кръстовище, където вчера бе прегазена 19-годишна студентка. На място дойдоха кметът д-р Атанас Камбитов и началникът на КАТ-Благоевград Данаил Стоицов, живущи в района граждани.

„Кръстовището, където стана инцидентът е сигнализирано с пешеходни пътеки и знаци, но това явно не е достатъчно, защото поведението на водачите не е добро, тъй като не спазват правилата за движение”, каза пред медиите началникът на КАТ Данаил Стоицов.

„Що се отнася до отговорността на общината, сме си свършили работата-налице е хоризонтална и вертикална маркировка, осветление, но е необходима дисциплина и спазване на правилата от всички”, каза кметът Камбитов. Според него само тази година общината е положила 18 000 кв. м пътна маркировка, а от догодина ще се постави и релефна такава.

„Нелеп инцидент, няма как да не сме тъжни и ядосани, да загубиш живота си на 18 години, всички ние сме родители, и трябва да си дадем сметка какво правим по пътищата и като пешеходци и като водачи”, добави кметът Атанас Камбитов.

„Да закрием държавата, след като не можем да решим проблема с едно елементарно кръстовище, не че не могат – не искат да го решат и непоправимото стана”, каза общинският съветник Владимир Елезов, живущ в района. Според него отговорните трябва да си свършат работата по контрола и безопасността на движението.

„Кръстовището тук е проблемно заради паркираните автомобили, неосветено е – вижте тези лампи – „светулки”, нищо не се вижда, а като няма и видимост-тук става абсурд някакъв”, допълни Елезов. Според него най-гнусното в случая е, че за това кръстовище се говори от години, но няма никакви резултати и контрол относно паркираните автомобили и несъобразената от страна на водачите скорост.

Според тях всичко, което е нужно е направено на въпросното кръстовище. Кръстовището бе блокирано от 7:20 до 8 ч., след което близо 150 студенти се отправиха към общината. Преминавайки през улиците на града, на всяка пешеходна пътека те коленичеха, за да отдадат почит на загиналата им вчера колежка. В 8:20 те блокираха входа на община Благоевград и поискаха кметът да излезе.

„Къде са управниците ни, не само кметът, защо не излязат, за това ли учим тук, за да избиват по пътищата, и то на пешеходни пътеки, не само тук, но в цялата страна, докога ние само ще мълчим”, попита студент, блокирал вратата на общината. „Всички ние сме потенциални жертви”, добави студентка.

Кметът излезе, съгласи се да говори с протестиращите пред вратата на общината и след дълъг диалог обеща днес да се поднови маркировката на пешеходната пътека, до седмица-изграждане на „легнали полицаи“, а след Нова година – поставяне на светофарна уредба.

Бдението-протест в памет на прегазената студентка

Студентите осеяха пешеходната пътека – лобно място на 19-годишната Фатиме от село Дагоново, с цветя, свещи и снимки на загиналата им колежка.

Снощи над час кръстовището в Благоевград, където сутринта бе прегазена 19-годишна студентка, бе блокирано от над 400 студенти – колеги на загиналата. Студентите се бяха събраха малко преди 19 часа, първоначално заобиколиха пешеходната пътека, където натоварен с пясък самосвал прегази 19-годишната Фатиме от село Дагоново, студентка в първи курс.

Хората, хванати за ръце, блокираха във формата на кръст цялото кръстовище между улиците „Славянска“ и „Дойран“. Минути по-късно кръстовището бе напълно блокирано, полицията не се намеси, водачите на автомобили изчакваха, след което обръщаха и търсиха обходни улици. В самото кръстовище останаха блокирани три автомобила, чиито водачи излязоха от колите си, за а подкрепят студентите.

Те се заканиха да протестира докато не се постави светофар. Студентите, участващи в мълчаливия протест-бдение осеяха пешеходната пътека – лобно място, с цветя, свещи и снимки на загиналата им колежка.

Задържан е шофьорът, прегазил 19-годишното момиче в Благоевград

С Постановление на прокурор от Окръжна прокуратура – Благоевград за срок до 72 часа е задържан шофьорът на тежкотоварния автомобил, предизвикал пътнотранспортно произшествие със загинало деветнадесетгодишно момиче, съобщиха от прокуратурата. Мъжът е привлечен в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление по чл. 343, ал. 3, пр. посл., б. „б“, пр. 1, вр. ал. 1, б. „б“ от НК.

Трагичният инцидент станал около 9 ч. сутринта вчера, 12.12.2017 г., на в гр. Благоевград. Шофьорът на тежкотоварен автомобил – самосвал, пълен с пясък, нарушил установени в Закона за движението по пътищата правила. В резултат на действията му, на пешеходна пътека на ул. „Славянска“, било блъснато деветнадесетгодишно момиче, което починало на място.

Предстои Окръжна прокуратура – Благоевград да внесе в съда искане за мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо обвиняемия, извършил тежко транспортно престъпление, отнело човешки живот. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.