Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»За над 20 хиляди затворници в Турция няма достатъчно легла и спят на смени

За над 20 хиляди затворници в Турция няма достатъчно легла и спят на смени

Зам.-председателят на основната опозиционна Републиканска народан партия (НРП) Текин Бингьол, отговарящ за човешките права, подготви доклад за ситуацията в турските затвори. Според доклада, по време на управлението на Партията на справедливостта и развитието (ПСР), броят на затворниците се е увеличил с 285 на сто. В доклада се подчертава, че след налагане на извънредното положение, неспазването на човешките права се е увеличило в затворите, а за над 20 хиляди затворници няма достатъчно легла и спят на смени.

Според подготвения от Текин Бингьол доклад към декември 2017 г. в затворите се намират около 600 жени заедно със своите деца, като около 100 от тях са били бременни или родилки преди да влязат зад решетките.

В. „Биргюн“ цитира данни на Министерство на правосъдието, според което в турските затвори се намират 228 993 затворници, като за 140 248 от тях има осъдителни присъди, а 88 745 са задържани.

Основни акценти от доклада на Текин Бингьол от НРП:

В затворите поради недостатъчен брой лекари и екипи за първа помощ и поради това, че затворниците се водят с белезници на преглед, труднодостъпно е лечението на болните или нуждаещите се от първа помощ. През последните 16 години (управлението на Ердоган) приблизително 3 432 затворници са загубили своя живот и по време на ПСР затворите са се превърнали в „домове на смъртта“. Само през 2015 г. 426 души са загинали в затворите, като 54 са намерили смъртта си в ареста, а 43 са се самоубили.

В затворите има 1154 болни, откоито 357 трябва незабавно да бъдат освободени. Според данни на Министерството на правосъдието през последните 2 години в затворите са загинали 2300 болни затворници.

Изтезание и нечовешко поведение

Различни източници доказват, че по време на извънредното положение при арестите са използвани различни начини за изтезания, бой, заплаха от сексуално насилие, изнасилвания и други. Според разкази, управите на затворите отнемат изпратените от затворниците молби до международни институции и неправителствени организации. Под предлог, че в писмата се пропагандира в полза на терористини организации, на затворниците се налагат различни наказания. А писма написани на кюрдски език не се разрешават.

Съдбата на жените и децата в затворите

Според данни от 2017 г. в затворите се намират 9 985 жени. Най-малко 50 жени са родили малко преди да бъдат арестувани или задържани. Много жени имат проблем с достъпа до вещи за лична хигиена, които се продават в лафките на затворите.

Децата все още се задържат в килии за възрастни. В турските затвори се намират общо 2 800 деца затворници (на възраст между 12-18 години), като 1 778 от тях са задържани (1 715 момчета и 63 момичета), а 1022 – осъдени (994 момчета и 28 момичета).

Условията за затворниците се влошават. Особено за затворници със специални потребности.

“Манифестът на ПСР (подготвен за предстоящите избори) не представя истината за Турция. Който иска да види истината за тази страна, нека погледне затворите й. Това е истинският манифест на ПСР: повече затвори, повече смърт, повече изтезания”, написа Текин Бингьол в подготвения от него доклад за човешките права.

obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.