Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Захариева: Липса на процес за мир в Близкия изток, е причина за сериозно безпокойство

Захариева: Липса на процес за мир в Близкия изток, е причина за сериозно безпокойство

Близкоизточният мирен процес е бил основната тема на разговорите между вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и министъра на външните работи на Палестина Рияд ал Малики, който е на официално посещение в България по покана на Захариева.

Изразих позицията на България и на ЕС, че сегашният застой, дефакто липса на процес за мир в Близкия изток, е причина за сериозно безпокойство, коментира Захариева пред журналисти след срещата. Нашето виждане е, че в основата на намиране на решение стоят директни преговори между Държавата Израел и Палестина и много се надяваме постигнатите международни договорености и от Осло, и Парижките споразумения да продължат да бъдат изпълнявани, посочи българският външен министър.

Изразяваме надежда, че палестинската и израелската страна ще намерят начини и средства да постигнат разбирателство по всички въпроси, допълни Захариева. Тя подчерта, че е много важно колкото е възможно по-скоро да бъдат направени първи, дори малки стъпки за възстановяване на доверието и директните преговори между Палестина и Израел, пише БТА.

Захариева потвърди позицията на България, че единственият начин за намиране на трайно и справедливо решение е посредством две държави, които се признават взаимно и живеят в мир и разбирателство. Принципът на двете държави е релевантен и смятаме, че това е единственото възможно решение, посочи Екатерина Захариева. Призоваваме за въздържане от всякакви действия, които могат да обострят и без това изключително чувствителната обстановка в региона, каза тя.

Българският външен министър припомни посещенията в Палестина на премиера Бойко Борисов и на президента Румен Радев и отбеляза, че визити от такова ниво задълбочават политическия диалог. Захариева отбеляза, че имаме многогодишно сътрудничество в областта на образованието и науката и че над 5 хиляди палестинци са завършили български училища.

В момента само 22 палестинци се обучават в България и трябва да положим повече усилия да популяризираме нашето висше образование в Палестина, коментира Захариева и припомни, че миналата седмица МС е одобрил спогодба за сътрудничество в областта на образованието, науката, културата, младежта и спорта между България и правителството на Палестина. Захариева отбеляза, че имаме споразумения и в областта на икономическото сътрудничество, но за съжаление търговският обмен е почти нулев. Виждаме сериозна перспектива за развитие, коментира тя. Двамата министри са се уточнили първото заседание на междуправителствената комисия за сътрудничество да бъде следващата година, така че да се направи преглед на подписаните споразумения и изпълнението им до момента, както и да се набележи ясен план какви са перспективите за развитие. България ги вижда в областта на образованието, науката, туризма, селското стопанство, сигурността.

Палестинският външен министър Рияд ал Малики коментира, че двамата са разговаряли за пречките, с които се сблъсква възстановяването на мирния процес в Близкия Изток и по- специално израелско-палестинският. Ние продължаваме да сме убедени, че решението трябва да бъде постигнато чрез преки политически преговори, заяви министърът. Оставаме убедени, че принципът за уреждане чрез две държави е единственото възможно решение, което може да осигури трайност и справедливост на постигнатите решения в нашия регион, посочи той.

Вярваме, че ще дойде времето, когато всички ще си дадат сметка колко важно е да се седне на масата за преговори и да се постигне такова историческо споразумение,защото липсата на такава договореност между израелците и палестинците се отразява силно не само върху тях, но и върху региона и целия свят, коментира палестинският външен министър. Смятаме, че България, която съхранява отлични отношения и с израелската, и с палестинската страна, ще може да бъде мост между тях, коментира той.

Рияд ал Малики отбеляза, че българо-палестинските двустранни отношения са отлични. Ние се надяваме тези отношения да окажат благоприятно въздействие на различни равнища, включително върху търговията между двете държави, допълни той.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.