Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Започна строителството на терминала за „Турски поток“

Започна строителството на терминала за „Турски поток“

Строителството на приемния терминал за газопровода „Турски поток“ стартира на черноморското крайбрежие на Турция, предаде БГНЕС.

Компанията „South Stream Transport B.V“, която е оператор на проекта съобщи днес, че подготовката за изграждането е отнела доста време, но вече са получени необходимите разрешения за дейностите в района.

През септември 2017 г. турската „Tekfen“ подписа с британската компания „Petrofac“ договора за строителството на терминала за газопровода. Турско-руското междуправителствено споразумение по проекта бе подписано в Истанбул на 10 октомври 2016 г. В рамките на споразумението се очаква по дъното на Черно море да преминават 4 разклонения на тръбопровода. Въпросите, свързани с конструкцията, строителството и експлоатацията на първите две разклонения са предадени на британската компания, за което Русия е информирала Анкара. Планирано е всяко от двете разклонения на газопровода да бъдат с мощност 31,5 млрд. куб. метра газ годишно. Едното ще бъде построено до Турция, другото е предназначено за доставките на газ в Европа. Дължината на морския участък на газопровода е от около 930 километра. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.