Home»ИКОНОМИКА»Заради криза на пазара, Турция внася картофи от Сирия

Заради криза на пазара, Турция внася картофи от Сирия

Властите в Турция позволиха внос на хиляди тона картофи от разкъсваната от гражданска война съседна Сирия, за да овладеят изненадващата кризата със скока на цените. На пазарите през последните месеци шеметно поскъпна и лукът.

В Истанбул, например, през май килограм лук поскъпна с 212% до 6,5 лири (около 2,50 лв.), докато преди година струваше 1,3 лири. Картофите поскъпнаха в най-големия турски град с 94% за месец до 6 лири, а миналия юни килограм струваше 1,5 лири.

„Позволихме внос на картофи от някои части на Сирия, където Турция извършва операции. Това ще отговори само на 1% от търсенето им в Турция, което се равнява на около 4000 тона. Вносът от Сирия е срещу турски лири и това е ключов фактор да се понижат цените на вътрешния пазар“, коментира министърът на икономиката Нихат Зейбекчи, цитиран от в.“Хюррийет“, пише dnevnik.bg. Властите прогнозират през юли цените на картофите да паднат до 1,5-2,5 лири.

Преди седмица министърът на храните, земеделието и животновъдството Ахмет Ешреф Факъбаба каза, че съзира „мрачни ръце“ зад драматичното поскъпване на основни хранителни продукти, включително картофите. Според него имало спекулации около изборите на 24 юни.

Поскъпване има и при млечните продукти и особено на маслото, което предизвика вълна от коментари в социалните мрежи и критики от опозиционите партии. „За пръв път кило лук струва повече от долар. Ако това се случва, значи имаме сериозен проблем в икономиката“, каза основният опозиционен кандидат за президент Мухарем Индже.

Това се случва на фона на висока инфлация на потребителските стоки и обезценяваща се национална валута.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.