Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Защо Ердоган e толкова влиятелен сред турските гастарбайтери в Германия?

Защо Ердоган e толкова влиятелен сред турските гастарбайтери в Германия?

В Германия отново се води разгорещена дискусия за интеграцията на гражданите от турски произход. Дискусията се води също толкова разпалено, колкото и през април миналата година, когато 63 процента от живеещите в Германия турски избиратели гласуваха за реформата на конституцията, искана от Ердоган. С нея на практика бе въведена президентска форма на управление в Турция.

„Влиянието на Ердогановата „Партия на справедливостта и развитието“ (ПСР) в Германия не бива да се подценява. В сравнение с другите европейски страни, тъкмо в Германия има най-много поддръжници на тази партия“, казва Хюлия Йозкан-Белут. Журналистката описва в книгата си „На прицела на Ердоган“ защо турският президент иска да радикализира германските турци.

„Точно във времена, когато е застрашено абсолютното мнозинство на ПСР, е важен всеки един глас. Затова и мрежите за пиар на Ердоган работят неуморно“, казва тя. Журналистката изтъква ролята на ислямското религиозно сдружението Ditib, както и на Съюза на европейските турски демократи (UETD): „И двете организации изпълняват заповедите на Ердоган“, казва тя.

Задачата им се улеснява допълнително от изстъпленията на десни радикали и ксенофоби в Германия, които палят къщи на турски граждани или убиват мигранти. А абсурдните тези на автори като Тило Сарацин, които твърдят, че турците никога няма да успеят да се интегрират в Германия, още повече наливат масло в огъня. „През последните години сред германските турци се насъбраха много разочарования и яд. Много от тях се чувстват изолирани от обществото. Ердоган пък не пропуска да напомпа тяхното самочувствие. Той използва недоволството на голяма част от тях и печели сърцата им“, казва Хюлия Йозкан-Белут.

На 24 юни в Турция ще се проведат парламентарни и президентски избори. Живеещите в Германия близо 1,4 милиона турци с право на глас също могат да упражнят своето избирателно право. Миналото лято германското правителство въведе ново правило, с което забрани на чуждестранни политици да водят предизборна борба в Германия в навечерието на изборите в техните страни.

Снимките на Йозил и Гюндоган – предизборна помощ?

Тоест Ердоган този път вече няма да може да провежда свои предизборни митинги в Германия. Но пък има други възможности: Партията на Ердоган незабавно разпространи по всички канали в интернет снимките на германските национални състезатели по футбол от турски произход Месут Йозил и Илкай Гюндоган, на които те позират с турския президент. Десните популисти от „Алтернатива за Германия“ пък инструментализираха снимките, за да създават настроения срещу мигрантите от турски произход.

През декември 2017 година федералното правителство установи, че след неуспешния опит за преврат в Турция, правителството в Анкара се опитва да оказва все по-активно влияние над тримилионната турска диаспора в Германия. Особено активни в това отношение са „турските чуждестранни представителства в Германия, както и организации като Ditib и UETD.

Министерството на вътрешните работи на провинция Северен Рейн-Вестфалия установи освен това, че „привърженици на Ердоган в социалните мрежи редовно отправят апели да се докладва за „врагове на турската държава“, живеещи в Германия.

В полезрението на силите за сигурност попадна и рокерската група „Osmanen Germania“. Германското контраразузнаване установи, че рокерите поддържат връзки с висши представители на ПСР, както и със съветници на президента Ердоган. Освен това турските власти подкрепят рокерите в „борбата срещу терористите от ПКК, лявоекстремистки турци и поддръжници на движението Гюлен“.

Социологът Яшар Айдън пък смята, че влиянието на ПСР в Германия не бива да се надценява. Той твърди, че и преди идването на власт на ПСР е имало опити за оказване на влияние върху германските турци. „Ние забравяме това, защото тази партия е на власт вече от 16 години насам. Опитите за оказване на влияние ще продължат и ако на власт в Турция дойде друга партия. Ще се променят само методите и реториката“, казва социологът. Според него, е нормално една държава да търси контакт с живеещите в чужбина нейни сънародници и да гради мостове. Важното е да не оказва отрицателно влияние върху интеграционния процес. „А в това отношение ПСР направи много грешки“, подчертава Яшар Айдън.

„И Германия трябва да ги иска“

Журналистката Хюлия Йозкан-Белут има свое предложение за това как да бъде ограничено влиянието на ПСР в Германия: „Германия трябва да възприема германските турци като равноправни граждани, вместо да ги използва за партийно-политическо профилиране, защото един ден Ердоган ще си замине, а повечето от германските турци ще останат тук“, казва тя. Яшар Айдън споделя това мнение: „Снимките на Йозил и Гюндоган с турския президент могат да бъдат критикувани, но не бива да стават повод за демонизирането на цели народностни групи. Нека гледаме на тези снимки по-спокойно“, подчертава той.

„Дойче веле“

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.