Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Завърши реставрацията на „Света София“ в Истанбул

Завърши реставрацията на „Света София“ в Истанбул

Завършиха реставрационните дейностите на храма „Света София“ в Истанбул, който с указ на турския президент Реджеп Тайип Ердоган на 24 юли беше възстановен като джамия, след като през 1934 година е обявен за музей.

С привършването на реставрационните работи е било демонтирано строителното скеле, което в продължение на 7 години се издигаше в средата на историческия храм.

След демонтирането на скелето много по-ярко отпреди се е откроило изображението на серафим под купола, съобщиха турските медии. Изображението беше открито през лятото. Предполага се, че мозайката е направена през IX или XIV век.

Реставрацията на „Света София“ започна преди 17 години. Тогава бе монтирано огромно строително скеле, поддържащо купола и опасващо вътрешността на историческия храм.

Скелето бе демонтирано през 2010 година по случай обявяването на Истанбул за европейска столица на културата. Реставрационните работи продължиха през 2013 година и тези дни приключиха напълно. БНР

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.