Home»АНАЛИЗИ»Жени в Афганистан разказват за изнасилванията на ИДИЛ: „Опря оръжието в главата ми и ми направи всичко, което можеше“

Жени в Афганистан разказват за изнасилванията на ИДИЛ: „Опря оръжието в главата ми и ми направи всичко, което можеше“

Докато броят на бягащите от района на афганистанския град Дарзаб, област Джавазджан, която се намира на границата с Туркменистан и където ИДИЛ има силни позиции надхвърля хиляди души, започнаха да излизат на бял свят и сексуалните престъпления, извършени срещу жените. Тъй като жените се въздържат да разказват за посегателствата срещу тях с мисълта, че ще бъдат укорени, това пречи на пълноценното установяване на мащабите на проблема.

Зарифе, която е майка на три деца и наскоро е избягала от този регион разказа пред „Ройтерс“ как лидерът на ИДИЛ в областта идвал при нея, за да иска пари под претекст, че мъжат й му бил обещал да даде.

„Казах му, че нямаме пари и, че ще му изпратим, ако намерим. Но той не се съгласи. Той ми каза, че трябва да изоставя съпруга си и да се омъжа за някой от неговите хора, и да тръгна с тях.“, разказва Зарифе. „След като не приех предложението му, неговите хора отведоха децата в съседната стая, той опря оръжие на главата ми. Каза, че ако не тръгна с него, ще ме убие на място и ще вземе къщата ми. После ми направи всичко, което можеше.“, допълва потърпевшата.

В съпоставка дори с най-кървавите параметри на войната в Афганистан ИДИЛ, който реже главите на противниците си, взривява ги, като ги кара да сядат върху експлозиви, си спечели несравнимо лоша слава по отношение на изтезанията.

Жените се срамуват да разказват

Но в Афганистан за случаите на насилствени бракове и изнасилвания в териториите, които ИДИЛ владее в Ирак и Сиря, се говори по-малко.

Някои случаи от областите Нангархар на изток и Забул на юг станаха известни за пръв път през 2014 г. в Афганистан покрай ИДИЛ, но табутата, които са силно вкоренени в културната традиция правят почти невъзможно жените да съобщават за сексуални посегателства или изнасилвания. Затова става трудно и разкриването на мащабите на подобни случаи.

Джихадистката групировка постепенно увеличава влиянието си в района на близкия до туркменската граница Джавазджан, където живее и Зарифе. Джихадистката групировка използва контрабандните канали и се разраства с присъединяващи се към нея бойци както от местното население, така и от чужбина и често влиза в конфликт с подкрепените от САЩ афгански сили и с талибаните.

След посегателството срещу нея Зарифе била принудена да изостави дома си в Дарзаб на юг от Джавазджан и потърсила убежище в управленския център на областта Шеберган.

„Понеже нямаше да мога да гледам в очите съпруга си и съседите в селото, напуснах го, въпреки опасностите.“, заявява Зарифе.

Десет месеца мъчения

Друга жена, която е избягала от Дарзаб и потърсила убежище в Шеберган е Самира.
Самира разказва как един ден членове на ИДИЛ нахлули в дома им и взели 14-годишната й сестра за техния лидер. И тя, както и Зарифе се страхува да не я разпознаят, затова не казва истинското си име.

„Той (лидерът на групата) не се ожени за сестра ми, нито я ожени за някой друг, но я изнасили. Войниците му също изнасилиха сестра ми. Дори селският кмет, който беше от ИДИЛ също изнасили сестра ми.“, разказва за неволите на семейството си Самира.

„Сестра ми беше десет месеца в ръцете на ИДИЛ, но после успя да избяга. Сега е с нас. Но от срам нищо не може да разкаже на никого.“, споделя Самира.

През последните месеци хиляди души избягаха от контролирания от ИДИЛ Дарзаб. Така истории като тези на Самира и Зарифе започнаха да се чуват все повече.

Говорителят на талибанското движение в Афганистан Забихуллах Муджахит заяви следното: „В Дарзаб ИДИЛ извърши такива деяния, за които е много трудно да се говори.“ и допълва: „ИДИЛ не спазва никакви правила.“

В Афганистан ИДИЛ няма конкретен говорител. Но историите се потвърждават от афганистанските власти, както и от талибаните.

През 2015 г., в Сирия беше иззет наръчник, в който „улемите“ на ИДИЛ са регламентирали правилата за „използването“ на жените пленнички със сексуални цели.

Говорителят на минестерството на отбраната на Афганистан Мухаммед Радманиш заявява: „Това е в пълно противоречие с нашата култура и традиции.“ и добавя, че Дарзаб не е единственият регион, който се владее от ИДИЛ където са разпространени случаите на сексуално робство и изнасилвания.
Друга жена, която е избягала от Дарзаб е Кямиле, която изтъква следното: „Когато ИДИЛ идваше в нашия регион всички знаеха за какво са дошли.“ Там където е живяла от ИДИЛ са били отвлечени три млади жени.

„Взимаха от домовете момичетата или жените. Първо ни казваха, че трябва да се оженим за тях. Но после мнозина мъже посягаха на жените и ги изнасилваха.“, обобщава Кямиле. Източник: BBC Türkçe

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.