Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»20 души са в неизвестност след срутването на мост в Генуа; 38 човека загинаха

20 души са в неизвестност след срутването на мост в Генуа; 38 човека загинаха

о 20 души остават в неизвестност след срутването във вторник на мост в Генуа, предаде “Асошиейтед прес”, като се позова на главния прокурор на северозападния италиански град Франческо Коци. Той заяви пред репортери, че все още не е ясна съдбата на 10 – 20 души.

До днес италианските власти не бяха давали данни колко хора може да са в неизвестност след инцидента, отбелязва АП.

Полицията междувременно понижи потвърдения брой на загиналите от 39 на 38, предаде “Ройтерс”, пише БТА.

Днес, трети пореден ден, спасителите продължават да търсят оцелели сред отломките от бетонния мост.
Три деца на възраст от 8 и 13 години са сред загиналите, също както трима млади французи, трима чилийци и един колумбиец.

„Има надежда спасителите да открият още няколко оцелели, но с напредването на времето става все по-трудно“, каза за АФП Рикардо Шуто, командир на карабинерите в провинция Генуа.

Италия обяви извънредно положение след срутването на моста в Генуа

Италианският премиер Джузепе Конте обяви извънредно положение за срок от 12 месеца в района около Генуа, след като в резултат на срутването на мост загинаха 38 души и беше прекъснат основния сухопътен транспортен коридор с Южна Франция, предадоха “Франс прес” и “Ройтерс”.

Конте заяви на пресконференция в Генуа, че е взел решението след искане на местните власти и подчерта, че са деблокирани 5 милиарда евро от националния фонд за извънредни ситуации. „Това е първа мярка на правителството пред лицето на тази трагедия“, подчерта той.

Освен това в страната ще бъде обявен национален траур. Предстои да бъде определен денят, който ще съвпадне с погребението на жертвите, добави премиерът.

Конте отправи и критики срещу Аутостраде пер л’Италия (Autostrade per l’Italia), оператор на срутилия се вчера мост, който е част от управлявана от предприятието отсечка на магистралата. Премиерът заяви, че Аутостраде пер л’Италия е носела отговорност да гарантира сигурността на моста и правителството няма да чака резултатите от криминалното разследване, преди да предприеме действия.

По-рано министърът на транспорта Данило Тонинели каза, че Аутостраде пер Л’Италия трябва да загуби концесията си за магистрала А10 и да й бъде наложена тежка глоба.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.