Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»300-годишен исторически мост в Турция изчезна безследно

300-годишен исторически мост в Турция изчезна безследно

Исторически мост в Турция изчезна безследно, подозира се, че е бил откраднат, съобщава „Хюррийет дейли нюз“.

Жители на село Арсланджа в окръг Гюмюшхане, Северна Турция, миналата седмица забелязали, че моста го няма. Първоначално те си помислили, че той е бил унищожен в проливните дъждове неотдавна в този район. За учудване обаче в дерето нямало и камък от моста.

Кметът на селото Джошкун Доган предполага, че той може да е бил откраднат „камък по камък“. Според него е възможно мостът да е бил унищожен от иманяри, каквито и преди са били забелязвани в района да извършват незаконни разкопки, пише dariknews.bg.

Доган уверява, че местни жители са видели моста на 1 октомври. Валийството на Гюмюшхане обаче твърди, че съоръжението е било унищожено при наводнение преди три месеца.

Петметровият мост над река Балахор в Гюмюшхане през последните три столетия осъществяваше връзката между три планински плата.

В планинските райони край турското Черноморие има множество подобни мостове, останали от времето на селджукските турци и османците.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.