Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»80 мюсюлмани от България отиват на хадж в Мека и Медина

80 мюсюлмани от България отиват на хадж в Мека и Медина

80 души от България ще тръгнат на 10 август за поклонението хадж в светите места в Мека и Медина. Това каза пред БГНЕС главният секретар и говорител на Главното мюфтийство в страната Джелал Фаик.

„Тези 80 души живеят и пребивават тук. Други 197, които ще отидат на поклонението са от чужбина като по-голямата част са от Турция. Те са изселници и имат двойно гражданство. Другите живеят в европейските държави и имат постоянно жителство там”, каза Фаик.

Така по негови изчисления тази година кандидат-хаджии, които ще заминат от българската квота за светите места са общо 277.

От другите Балкански страни също ще има представители. От там заминават 4212 вярващи, от които най-много са от Босна и Херцеговина и Косово. 672 вярващи от Македония тръгват към Мека, 470 от Албания, 1080 от Косово, 1680 от Босна и Херцеговина, 235 от Сърбия, 60 от Черна Гора, 15 души от Хърватска.

Говорителят на Главното мюфтийсво коментира, че кандидат-хаджиите от България, Турция и Европейските държави тръгват на 10 август и ще се завърнат на 10 септември.

„Самото поклонение е на 21 август когато е Курбан Байрям. Тогава се извършват строго определени от канона ритуали. Един от тях е всеки кандидат-хаджия мюсюлманин да се докосне и обиколи седем пъти кубообразната структура Кааба (Къщата на Всевишния, бел. ред.), в центъра на джамията „Ал Масджид ал Харам“ в свещения град Мека. След това новите хаджии могат да съблекат специалните одежди „ихрам”, които са в бяло и от този ден нататък могат да се обличат по нормален начин. След това се правят посещения по свещените места, където е бил нашият пророк. Последните 10 дни от хаджа се прекарват в Медина, където е погребан нашият пророк”, разказа говорителят на мюфтийството.

Той каза още, че хадж е най-голямото годишно поклонение в света и той е един от петте стълба на исляма. Според него това може да бъде направено от всеки по-заможен мюсюлманин, защото той е длъжен да подсигури семейството си и да му остави солидна сума поне за 3 месеца, докогато продължава пътуването и завръщането му от Свещените земи. Затова Фаик казва, че не е задължително всеки мюсюлманин да стане хаджия.

Говорителят подчерта, че в Мека и Медина не се допускат хора, които искат да посетят тези страни с опознавателна цел. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.