Home»КУЛТУРА»Днес започва хаджът – годишното мюсюлманско поклонение

Днес започва хаджът – годишното мюсюлманско поклонение

В Саудитска Арабия днес започва годишното мюсюлманско поклонение – хаджът, за което в кралството пристигнаха над 1,6 милиона вярващи мюсюлмани от цял свят, предаде АП, пише БТА. Към тях ще се присъединят около 300 хиляди души поданици на кралството и живеещи там за постоянно чужденци.

Хаджът е един от петте стълба на исляма и е задължителен поне веднъж в живота за мюсюлманите в добро физическо здраве и с финансови възможности. Той позволява на поклонниците да се почувстват по-близо до техния бог, изправени пред множеството предизвикателства на мюсюлманския свят.

Поклонниците са облечени в еднакви памучни роби (ихрам), които са символ на равенството и смирението пред Аллах. Жените са с широки дрехи, с покрити коси и без грим, в знак на смирение и духовна чистота. Мюсюлманите вярват, че хаджът проследява пътя на Пророка Мухаммед и пророците Ибрахим и Исмаил.

След като пристигнат, поклонниците започват да обикалят Кааба – кубовидният „Божи дом“ в Мека – най-голямата светиня на исляма. След молитвите в Мека те се отправят към хълма Арафат, където Пророка Мухаммед, Аллах да го благослови и с мир да го дари, произнесъл последната си проповед.

Хаджът в никакъв случай не е лесно начинание, отбелязва “Асошиейтед прес”. Температурата в Мека и Мина е около 42 градуса по Целзий. Поклонниците изминават пеша между 5 и 15 км на ден. Дългото чакане и струпванията на хора понякога подлагат на изпитание и най-търпеливите.

За Саудитска Арабия хаджът е най-сериозното логистично предизвикателство. Династията Ал Сауд опира отчасти легитимността си на управлението на най-свещените места за исляма. Официалната титла на крал Салман е „пазител на двете свещени джамии“ в Мека и Медина. Кралството харчи милиарди долари от петролните си приходи за мерки за сигурност, особено в Мина, където са ставали едни от най-смъртоносните блъсканици при поклонението, напомня АП.

Най-много жертви даде блъсканицата в Мина на 24 септември 2015 г., когато загинаха най-малко 2426 души.

Безопасност и информираност – преди всичко

Повече от 2 милиона поклонници от цял свят пристъпват днес към изпълнение на основните ритуали на хадж до светите места на исляма в Мека и Медина. Снимка: БГНЕС

След многото трагични инциденти от предишни години, пожари в лагерите, шума и тълпите, както и инциденти по време на изпълнението на ритуалите, отнели десетки и стотици човешки животи, саудитските власти полагат големи усилия за обезопасяване на маршрутите и инвестират в модернизация на инфраструктурата стотици милиони долари. Съответните служби се опитват да подсигурят всичко до най-малките подробности, пише БГНЕС.

Палатковият град от птичи поглед прилича на огромно бяло покривало заради десетките хиляди разпънати в него палатки, обезпечени с електричество и всичко необходимо за престоя на поклонниците. Доброволци постоянно дежурят, а има полицейски служители, чиято задача е да следят обстановката. Установяването в лагерите започна в края на миналата седмица.

В Мека и Медина, както и долините Мина и Муздалифа, през които преминават вярващите, са установени множество информационни пунктове, където на 15 езика може да се получи подробна информация за правилата на поведение по маршрутите, за пунктовете за оказване на медицинска помощ и за местата за дислокации на полевите екипи от доброволци, които, ако е необходимо, ще помогнат на заблудени поклонници. Пунктовете работят денонощно.

Министерството по въпросите на хадж съвместно с агенцията САП стартира информационен портал, както и страница в социалните мрежи, в които на шест езика – английски, арабски, френски, руски, китайски и фарси може да се получи цялата необходима информация за хадж, включително за транспорт и настаняване. Открита е денонощна гореща телефонна линия, на която 128 ислямски проповедници отговарят на въпросите на поклонниците.

Тези дни в авариен режим работят социални служби, подсилени екипи от лекари и медицински доброволци. Специалните служби за мониторинг в онлайн режим наблюдават качеството на въздуха, което сега се оценява като средно и добро, както и времето. През следващите дни, температурата на въздуха ще достигне 41-43 градуса по Целзий, с висока влажност до 70%, което ще изисква допълнително внимание на медицинските работници – дори и за млади и здрави хора в такива ситуации е изключително трудно да се премине по маршрута, да не говорим за възрастни хора и хора с увреждания.

Не са забравени децата и екологията

За първи път тази година в кралството се организират детски градини за децата на поклонниците, където на деца от различни възрасти – от два месеца до 10 години – се гарантира сигурен престой и игра под ръководството на квалифициран персонал докато техните родители изпълняват ритуала хадж.

Властите са се погрижили и за околната среда тази година, инсталирайки девет екологично чисти контейнери за отпадъци с капацитет на всеки от тях по 6 тона.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.