Home»ЗДРАВЕ»90% от младите майки започват да кърмят още в родилното

90% от младите майки започват да кърмят още в родилното

В България за десети път се проведе Световната седмица на кърменето. Мотото на тазгодишната кампания бе свързано с подкрепата на кърменето от всички институции и от обществото като цяло. „Кърменето от една нормална и естествена практика се е превърнало в нещо, което не се среща често. Много млади майки срещат затруднения и по тази причина кърменето приключва доста рано“, констатират експерти от Националната асоциация в подкрепа на кърменето.
Според последните данни 90% от майките в България започват да кърмят в родилния дом, което означава, че има желание за кърмене. След втория месец обаче майките кърмят все по-рядко.
Кърменето е естествен процес, който е изключително важен за психичното и физическото здраве на бебето и малкото дете. То осигурява нормален растеж, намалява риска от инфекции и алергии, подпомага интелектуалното развитие на детето и допринася за изграждането на здрава емоционална връзка между майката и бебето, която е предпоставка за добро психично здраве в детска и зряла възраст. Кърменето има и икономически ползи както за семейството, така и за обществото като цяло. То е предпоставка за постигане на висок стандарт на здраве и развитие, които са основа за реализиране на правата на всяко дете.
Световната здравна организация и УНИЦЕФ препоръчват през първите шест месеца от живота си бебетата да се хранят само с майчина кърма, като се кърмят по всяко време – винаги, когато пожелаят, а кърменето да продължи почти до навършване на двегодишна възраст на детето.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.