Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Азербайджан е готов да инвестира в газификацията на България

Азербайджан е готов да инвестира в газификацията на България

„Държавната газова компания на Азербайджан „СОКАР“ ще изследва възможността за газификация на България“. Това обяви президентът на Азербайджан Илхам Алиев на пресконференция в резиденция „Загулба“ в Баку. Той добави, че страната му е готова да инвестира в газификацията на България.

Илхам Алиев е оптимист, че откриването на авиолинията Баку-София ще увеличи потока на туристи между двете страни. Освен това транспортният жп коридор Баку-Тбилиси-Карс, изграден със съдействието на Азербайджан, е най-краткият път на пренос на стоки от Азия до Европа, като България може да се възползва максимално от него.

Президентът на Азербайджан заяви, че стокооборотът между двете страни трябва да се увеличи значително.

Българският премиер Бойко Борисов отбеляза, че едва 3% от територията на България е газифицирана, като в същото време въздухът в страната ни е замърсен най-вече заради използването на дърва за огрев и въглища. Затова, според него, България трябва да си постави амбициозната цел да използва материали за отопление, които са екологични. Борисов отбеляза, че близо 90% от територията на съседната на Азербайджан Грузия е газифицирана, като се надява в най-близко бъдеще с подобен резултат да се похвали и България.

Бойко Борисов счита, че България има две възможности за диверсификация на доставките на природен газ – през интерконектора с Гърция и чрез този с Турция. По думите му България и Азербайджан вече имат подписан договор със „СОКАР“ за доставки на 1 млрд. куб. метра азерски газ на много ниска цена.

Българският премиер добави още, че министрите на енергетиката и икономиката на двете страни ще проучат възможностите за газифициране в България. „Има възможност огромен брой домакинства в България да се отопляват, да си готвят и в същото време да не замърсяват околната среда“, допълни Борисов. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.