Home»АНАЛИЗИ»Бивши съпартийци на Ердоган: Мнозина се готвят да напуснат ПСР

Бивши съпартийци на Ердоган: Мнозина се готвят да напуснат ПСР

Бивши членове на Партията на справедливостта и развитието на Реджеп Ердоган заявяват, че за една година 850 хиляди души са се разделили с партията, а мнозина се готвят да направят същото, пише на сайта си опозиционната турска телевизия „Халк“ ТВ, позовавайки се на Ройтерс. Подчертава се, че една от основните причини за отлива е отдалечаването от практиката на съвещаване в партийните структури.

Бивши членове на ПСР са изтъкнали пред Ройтерс, че мнозина техни съпартийци се готвят за напускане и прогнозират, че загубата на членска маса ще продължи и в бъдеще, отбелязва Халк ТВ.
Трима бивши членове на ПСР са посочили, че партията вече е загубила връзката си с хората и се е откъснала от своите основополагащи принципи.

Политик, който също е подал оставка от партията, но е пожелал анонимност подчертава, че по-рано в партията се е отдавало голямо значение на съвещанията, но тази практика вече била изоставена. „Много наши бивши съпартийци искат да започнат ново начало или при Давутоглу, или при Бабаджан“, казва политикът.

Известно е, че бившият министър на икономиката Али Бабаджан и бившият премиер Ахмет Давутоглу, които напуснаха ПСР, се готвят да сформират нови партии.

Те не са популярни като Ердоган

От друга страна, висш функционер на ПСР, който е пожелал анонимност е заявил, че Давутоглу и Бабаджан нямат тази подкрепа, която Ердоган все още има сред хората и е казал, че отливът на членска маса не е голям. „ПСР е силна партия и тя ще преодолее този период. Аз не очаквам масови и широко мащабни оставки“, е изтъкнал функционерът на ПСР.

Друг бивш функционер на ПСР пък заявава, че той и негови бивши съпартийци са напуснали партията, защото се чувствали изолирани и допълва: „Ние вярваме, че в новите формации ще можем да изразяваме по-добре своите виждания. Имаме много приятели, които искат да следват нашия път.“

Членската маса е паднала под 10 милиона

В новината се посочва, че към август миналата година по официални данни броят на членовете на ПСР е бил 10 милиона 720 души, докато в началото на септември 2019 г. броят им е паднал на 9 милиона 870 души. В обръщение към висши ръководители на партията този месец Реджеп Тайип Ердоган заяви, че в партията му членуват нод 10 милиона души. „Нашите списъци се актуализират, установяваме отпадащите заради смърт или други причини. Вижда се, че са отпаднали 290 хиляди души, 95 на сто от които са починали.“, изтъкна той. Според данните, огласени от Републиканската касационна прокуратура след изказването на Ердоган в ПСР членуват 9 874 843 души.

„Ердоган е обграден с лакеи“

Гарет Дженкинс от базирания в Стокхолм Институт по сигурност и политики за развитие изтъква, че през последните седем години популярността на Ердоган е с изоставаща тенденция. Той подчертава, че тази популярност се повишава изкуствено при определени събития, но нейната загуба се движи безвъзвратно назад.

Дженкинс е на мнение, че Ердоган не взима добри консултантски услуги и затова следва „грешни и лошо изчислени политики“ и допълва, че връзката му с добрите специалисти и заслужилите партийци постепенно се е разкъсала и с течение на времето той е бил обграден от лакеи. Дженкинс предвижда, че в такава ситуация партията на Бабаджан ще получи подкрепа от симпатизантите на ПСР.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.