Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Българите са втората по многочисленост група туристи в Турция

Българите са втората по многочисленост група туристи в Турция

Турският туризъм продължава да се съвзема след ковид пандемията, сочат данните за април, когато броят на чуждестранните посетители в страната е с над 220 процента по-голям от април 2021 г., съобщава „Дейли сабах“.

Българите са били втората по многочисленост група сред чуждестранните туристи в Турция миналия месец.

Според информация на министерството на културата и туризма през април т.г. туристите от чужбина са били с 225,6 на сто повече в сравнение със същия месец на миналата година.

Най-притегателен център за туристите е бил Истанбул, който е приел 40% от всички чуждестранни посетители в страната през разглеждания месец. Това се равнява на около един милион туристи.

Следва Анталия, която е посрещнала 661 609 чуждестранни посетители, а на трето място е Одрин, където са отишли 359 303 чужденци.

По брой на туристите в страната Германия е на първо място с 15,4% от общия туристически поток, или около 400 хиляди души. Втора е съседна България, която отговаря за 10,5% от посещенията в Турция с 271 хиляди посетители. На трето място се нарежда Обединеното кралство с 225 хиляди туристи или 8,8% от общия брой на чуждестранните посетители през април.

В периода януари-април броят на посещенията от чужбина е нараснал със 172,5 на сто на годишна база до близо 7,47 милиона, показват данните.

Броят на руските туристи обаче е намалял – от 156 133 през април миналата година на 130,150 през април тази година, показват данните. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.