Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Бойко Борисов: На Балканите няма велики, всички сме равни

Бойко Борисов: На Балканите няма велики, всички сме равни

“На Балканите сме се разбрали да няма велики, а всички да сме равни. Тук на този регион трябва да има мир и просперитет”, заяви министър-председателят Бойко Борисов във Варна.

Борисов е домакин на четиристранна среща с премиерите на Гърция Алексис Ципрас, на Румъния Михай Тудосе и президента на Сърбия Александър Вучич, която се проведе в двореца Евксиноград.

Българският премиер подчерта важността на предстоящото ни председателство на Съвета на Европейския съюз, което започва на 1 януари 2018 г. „Нашата позиция е да помогнем на ЕС да не мисли за нашия регион, да не създаваме проблеми. От загубите, които сме преживели сме се разбрали да търсим примирие. Така даваме сигнали, че в този регион има отговорни, искащи мир политици, оставящи назад, това което пречи и градящи просперитет“, каза той.

Борисов смята, че естественото място на Сърбия е в ЕС. Според него между нас не може да стои страна, която не е част от Евросъюза. „Затова всички ние работим по процеса по присъединяване на Сърбия в ЕС и това той да бъде ускорен. Това ще е в полза на сигурността на Балканите и на света“, категоричен е Борисов.

Сръбският президент Александър Вучич се съгласи с Борисов, че мирът и стабилността на региона са много важни. Той подчерта и значението на газовата връзка с България, която определи като изключително важна за Сърбия.

Вучич коментира и състоялия се в неделя референдум за независимост на Каталуния от Испания, като използва случая да разкритикува ЕС за двойните стандарти, които прилага спрямо испанската провинция и Косово. „Сърбите се питат защо трябва да са жертва на тези двойни стандарти“, добави сръбският президент.
От своя страна румънският премиер Михай Тудосе, който по-рано днес имаше отделна среща с Борисов, с когото откриха ново КПП, заяви, че „разширихме сътрудничеството на България и Румъния със Сърбия и Гърция“.

„Ние не сме съседи на Гърция, но сме партньори с тях и ги чувстваме близки. Всички ние сме част от Балканите, имаме един и същ икономически и стратегически интерес. Имаме интерес Сърбия да се присъедини към ЕС“, каза Тудосе.

Той също подчерта важността на газовите връзки между Сърбия и България и между България и Румъния. „Всички заедно трябва да действаме като един в отношенията с други страни и да избегнем зависимостта от един доставчик на енергийни ресурси“, предупреди Тудосе. Според него не трябва да се губи време, а трябва да осъществим общите транспортни и енергийни проекти, които не са насочени срещу други страни.

Четирите държави можем да играем съществена роля за развитието на региона, заяви от своя страна министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас. Той приветства българската инициатива да се проведе среща на върха за Западните Балкани в рамките на предстоящото ни председателство на Съвета на ЕС.

Ципрас акцентира върху сътрудничеството на четирите държави в енергетиката, транспорта и управлението на кризи в сферата на сигурността. Ако мащабните проекти, за които говорим, се реализират, това ще промени хоризонта и ще даде друг размах на нашия регион, добави гръцкият премиер. Ципрас акцентира в изказването си върху транспортната връзка Солун-Белград и Солун-Русе, като изрази надежда, че тя може да бъде продължена до Букурещ.

В края на съвместната пресконференция Бойко Борисов подчерта, че срещата във Варна не е началото на нова Вишеградска четворка. Домакин на следващата среща ще бъде Белград.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.