Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Деветима ранени след дерайлирането на влака в кресненското дефиле

Деветима ранени след дерайлирането на влака в кресненското дефиле

Девет души са ранените след дерайлирането на локомотива на влака в Кресненското дефиле, по-тежко е състоянието само на един от пътниците, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.
Локомотивът дерайлира в понеделник вечер, на излизане от последния тунел в дефилето, след като на линията бяха паднали огромни скални късове.

Ранени са машинистът, помощникът му, началник-влакът и шестима пътници. Най-тежко е пострадал пътник от първото купе на вагона след локомотива, който се е ударил в масичката. Той е с фрактура на черепа.

Всички ранени са настанени в МБАЛ и частната болница в Благоевград. Те бяха превозени до Благоевград с линейки от Сандански, Кресна, Симитли и областния град. Проблем бе откриването на пострадалите, след като вагоните бяха изтеглени назад от локомотива, като превантивна мярка срещу ново срутване.

Това е втори случай на дерайлиране на влак в района. Преди 11 години, през 2007 локомотив дерайлира малко преди жп-прелеза на пътя за Стара Кресна, тогава нямаше пострадали.
Проблем снощи бе откриването на пътниците и оказването на първа помощ, тъй като те вървяха по линията, за да стигнат до Е-79, където бяха линейките. Изведени бяха до Е-79 през въжения мост, на 700 метра след Османска чешма.

„Ударът беше страшен, мислех, че умирам, стана на излизане от тунела където има завой, храсти пречат на видимостта”, казал единият машинист на локомотива.

На влизане в дефилето след гара Черниче жп-линията минава отляво на река Струма, разделяйки се от ГП Е-79. Връзката помежду им се осъществява по три въжени моста – след Османска чешма, при „Кривия” тунел и на самите Кресненски ханчета. Достъпът до жп-линията е възможен и по пътеки след два моста – един на жп-линията на входа на дефилето и този на Е-79 при първия „прав” тунел.

Добре, че снощи ранените се придвижваха на собствен ход, и не са налагаше използването на носилки. Така, че компетентните органи трябва да помислят за връзка между Е-79 и жп-линията. Те минават от ляво на река Струма след разклона за Стара Кресна, и там вече достъпът до жп-линията е по-лесен. /БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.