Home»ЗДРАВЕ»Д-р Тотомирова: Повече течности и леки храни помагат срещу жегите

Д-р Тотомирова: Повече течности и леки храни помагат срещу жегите

„Препоръката е леки храни, да се храним често и по малко, да се избягват мазни и тежки храни, да не се преяжда, да не ядем само вечер, да пием достатъчно течности, но не и ледени, да избягваме алкохола.“ Това са част от съветите, които дава капитан доктор Цветелина Тотомирова от Клиниката по ендокринология и болести на обмяната във Военномедицинска академия.
Жегите поставят организма ни в състояние, в което трябва да премислим какво ядем и пием в хода на деня. Специалистът препоръчва на първо място да приемаме достатъчно течности. „Съвсем логично в това време организмът губи много течности чрез изпотяване и като цяло е необходимо да възстановяваме тези количества чрез прием най-малкото на вода през деня“, казва д-р Тотомирова.
За храните също има изисквания и те са свързани предимно с това да ядем по-леки храни. „Под леки храни разбираме повече зеленчуци, плодове, супи, но студени, не горещи. Защото приемът на прекалено горещи ястия и прекалено топли напитки може да доведе организма допълнително до дисбаланс и дискомфорт. Има препоръка да не се консумират и прекалено студени напитки, защото утоляването на жаждата с тях не е достатъчно добро. Най-малкото трябва да извадим дадена напитка извън хладилника и тогава да пием от нея, а не да бъде ледена. Ако е ледена, действително временно ще удовлетвори жаждата ни, но пък крие допълнително рискове и не е добре за организма“, посочва лекарят.
Трябва да избягваме в горещините и мазните храни, както и преяждането. „Консумацията трябва да бъде на малки порции през деня, дори няколкократно, начесто, препоръчва се петкратен режим. Често хапваме надвечер, след като се приберем от работа или когато се разхладим. Това обаче не е добре, не бива да се опитваме да консумираме цялата храна само вечер, за сметка на дневния ни режим“, изтъква тя.
Д-р Тотомирова подчертава, че през лятото самият организъм има по-различни изисквания и някак си не ни се искат мазни храни, готвени храни, иска ни се да хапнем плод или зеленчук. Затова тя съветва да се доверим на това желание, а не да си налагаме допълнително да ядем нещо друго. „Неправилното хранене като цяло, независимо от времето, но в конкретния случай през лятото, води до едно цялостно усещане за дискомфорт, което ни прави неконкурентоспособни и неприспособени към ситуацията навън. Въпреки че е жега, ние вършим ежедневните си дейности и ако не се съобразяваме с това, с което се храним, много често може да се стигне до допълнителни оплаквания от чревен дискомфорт, тежест в стомаха, допълнително неразположение – неща, които не са желани във всекидневието ни, още повече че в горещото време като цяло не се чувстваме достатъчно добре. Преяждането в това отношение е допълнителен фактор, то би довело до допълнително обостряне на гастрити, на чревни оплаквания, колити – все неща, които не са желани “, посочва д-р Тотомирова.
Има пациенти, които трябва да бъдат по-внимателни какво ядат в жегите, и това са хората с високо или ниско кръвно. „И двете групи са по-склонни в горещините да правят ниско кръвно налягане, защото хората с високо приемат своите лекарства, а горещините водят до смъкване на кръвното налягане и това допълнително може да засили действието на лекарствата“, предупреждава специалистът. Такива пациенти трябва да пият достатъчно течности, а често се налага и корекция на приеманите количества лекарства. Достатъчно течности трябва да пият и хората с ниско кръвно налягане.
Съвети към диабетиците
Хората, които имат заболявания, свързани с ендокринната система, щитовидни заболявания, особено хората, които имат повишена функция на щитовидната жлеза, нямат добра поносимост към жегите и състоянието им може да се влоши най-малкото субективно. „Лошото е, че при тези пациенти освен адекватната терапия и избягването на прекаления престой на горещо друго не можем да направим като първа стъпка“, казва д-р Тотомирова. Тя съветва и диабетиците да внимават какви храни приемат. „Те, така или иначе, трябва да спазват и в останалото време един диетичен режим, който е здравословен, но отново и при тях важи принципът да пият достатъчно течности. Те трябва да имат едно наум и с приема на плодове, защото не бива да забравят, че в тях, въпреки че се съдържа фруктоза, тя се метаболизира до гликоза и води до покачване на кръвната захар“, пояснява лекарят.
Пациентите с хронични заболявания – винаги с едно наум!
Д-р Тотомирова добавя, че има някои заболявания, свързани с надбъбречната жлеза, които могат да доведат до електролитен дисбаланс, особено когато хората се потят повече. Такива са пациентите с адисонова болест – с недостатъчност на надбъбречната жлеза, което е сравнително рядко заболяване, но го има и пациентите трябва да внимават много с адекватното хидратиране на тялото си. „Така че пациентите с хронични заболявания като цяло винаги трябва да имат едно наум, че състоянието им може да се влоши при климатични условия, които са извън нормалната поносимост за организма, каквито са жегите“, казва лекарят.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.