Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Дефицит! Останали са само 751 учители по физика

Дефицит! Останали са само 751 учители по физика

Едва 751 са учителите по физика в българското средно образование, това се разбира от писмен отговор на министъра на образованието Красимир Вълчев до депутат от управляващото мнозинство. В началото на учебната година се разбра, че има дефицит на преподаватели по физика.

Броят на учителите по този предмет тепърва ще намаляват, става ясно още от министерския отговор. 42% от 751 учители по “Физика и астрономия” подлежат на поетапно пенсиониране в годините до 2028-ма. Сред причините е много ниския интерес на бъдещите висшисти към конкретната специалност. В същото време, специалността “учител по физика” не може да бъде определена за “защитена специалност”, защото не покрива нужните критерии за това. “Сам по себе си един такъв акт не би могъл да осигури необходимия брой студенти, които да се подготвят за учители по физика и астрономия”, признава министърът.

В опит да се намери решение с дефицита на учители по физика, от МОН предвиждат в следващите години като задържаща и мотивационна мярка за учителите, назначени по предметите “Биология”, “Химия” и “Човекът и природата” да бъдат осигурени допълнителни обучения, които да позволят разширяване на компетентностите им, което да позволи покриване на изискванията за придобиване на право да са учители и по “Физика и астрономия”. Това на практика означава, че от следващата учебна година в част от училищата – два предмета ще се преподават от един и същи учител.

От МОН напомнят още, че за да спрат отлива на педагогически кадри от образованието, от началото на месеца заплатите на учителите са увеличени с 15%, като в следващите години този процес ще продължи.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.