Home»АНАЛИЗИ»Експерти: Русия получи, каквото искаше

Експерти: Русия получи, каквото искаше

Срещата в Кремъл между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган по ситуацията в Идлиб влезе във фокуса на вниманието на редица западни медии, коментира РИА Новости. Много чуждестранни журналисти заключиха, че Москва е получила повече, отколкото Анкара.

Според германския „Дойчландфунк”, руската страна в крайна сметка е постигнала всичко, което е искала.

„Турската страна запазва контрола върху част от региона, руската военна полиция създава буферна зона. Това е сценарият, базиран на споразумението от преди година и половина в Сочи, и той е изцяло в интерес на руснаците. Москва получава онова, което иска”, коментира германски наблюдател.

Според него, от 2015 г. насам Русия методично постига целите си в Сирия.

Русия е по-силна и вероятно по-мъдра от Турция и владее по-добре ситуацията, се казва в коментара.

Според автора на материала, Москва е в по-изгодна позиция от Анкара по отношение на конфликта в Сирия. В същото време ходът на преговорите показа, че руските методи за въздействие върху ситуацията не е безгранично.

Френския „Льо Монд” пише, че примирието в Идлиб, договорено между руския и турския лидери, може да се възприема като провал на Анкара.

„Договорът е поражение за президента Ердоган, тъй като не отчита неговите основни искания”, смята изданието. В документа не се говори нищо за обкръжените от режима на Асад турски наблюдателни постове и появилите се след началото на боевете бежанци.

В крайна сметка, Дамаск оставя за себе си завзетите територии, въпреки че Анкара настояваше за отстъпление на сирийските сили, пише в статията.

Подчертава се, че в Русия няма усещане за триумф, въпреки че Путин успя да постигне основните си цели.

Експерти се опасяват, че постигнатото между двамата лидери споразумение ще бъде доста нестабилно.

Американското списание „National Interest” коментира, че споразумението между Путин и Ердоган е в пълно противоречие с исканията, огласени от държавния секретар на САЩ Майк Помпео. Авторът на материала го определя като „провал на турския гамбит” на Вашингтон.

„Това споразумение поставя край на поредния опит на Помпео да сключи американско-турски съюз срещу Асад, който е подкрепян от Иран и Русия”, пише в статията.

Помпео настояваше Асад да се върне към линията на прекратяване на огъня, действаща в Североизточна Сирия през 2018 г. Само след няколко часа, обаче, руският и турският президенти сключиха споразумение, което бетонира завоюваното от сирийските войски след 2018 г., смятат наблюдатели. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.