Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Ердоган: Мирният план на Тръмп за Близкия изток е напълно неприемлив

Ердоган: Мирният план на Тръмп за Близкия изток е напълно неприемлив

Турция гледа на мирния план за Близкия изток, представен от президента на САЩ Доналд Тръмп, като на „абсолютно неприемлив“, заяви президентът на страната Реджеп Ердоган, предаде БНР.

Ердоган добави, че планът „само легитимира израелската окупация“ на палестинските територии и игнорира правата на Палестина. Той подчерта, че вярва, че планът няма да донесе мир и отбеляза, че Турция желае да бъде на масата на преговори за намирането на решение на конфликтите в Близкия изток.

Коментарите на Ердоган са факт, след като във вторник Тръмп обяви своя мирен план за Близкия изток, който на този етап е подкрепен от Израел, Обединеното кралство и Саудитска Арабия. Планът определя Йерусалим за столица на Израел и променя границите, определени от предишни решения за две държави.

В същото време мирният план на Тръмп беше остро критикуван от палестинските лидери, от Иран и редица турски представители.

След представянето на плана, турското външно министерство заяви, че „палестинският народ и неговите земи не се продават“. Министерството подчерта, че Анкара няма да позволи на Израел да продължи с „окупацията“ и определи мирният план на Тръмп като опит за „превземане на палестинските земи“. В същото изявление се посочва, че Турция „винаги ще стои зад палестинския народ“ и ще продължи да работи върху идеята за „независима Палестина“.

Палестинският президент Махмуд Абас пък заяви, че „конспиративната сделка на американския президент няма да успее да мине“.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.