Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Ердоган: Нима Ататюрк е управлявал с парламентарна демокрация?

Ердоган: Нима Ататюрк е управлявал с парламентарна демокрация?

В своето изявление пред парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието турският президент и лидер на партията Реджеп Ердоган отново намери повод да разкритикува основната опозиционна Републиканска народна партия. Това пише на сайта си електронното издание „Биргюн“.

„Някои се противопоставят на президентската система на управление. Те казват че са от партията на Ататюрк. Но нима Ататюрк е управлявал тази държава в условията на парламентарна демокрация?“, попита Ердоган.

„Тяхната болка е друга. Въпросът е кой наложи президентския модел. Това ги безпокои.“, изтъкна турският президент и допълни: „В крайна сметка къде отидохме? При хората. Какво каза народът? Той каза „да“ на президентския модел. Та нали народът е основният суверен? Ние доведохме ли тази изготвена система до волята на народа? Доведохме. И народът ни каза „да“. Всички изказвания оттук нататък са празни приказки.“

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.