Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Ердоган ще убеждава Тръмп за създаването на зона за сигурност в Сирия

Ердоган ще убеждава Тръмп за създаването на зона за сигурност в Сирия

Турският президент Реджеп Ердоган, който е на посещение в Ню Йорк по повод 74-ата Генерална асамблея на ООН, ще се опита да убеди американския президент Доналд Тръмп в правотата на тезите, защитавани от Турция, пише на сайта си в-к Джумхурийет.

Докато текат срещите между САЩ и Турция относно изграждането на зона за сигурност в Сирия, Ердоган е на петдневно посещение в САЩ. По-рано турският президент беше заявил, че Турция ще действа сама, ако до края на септември не се предприемат необходимите стъпки по посока на създаването на зона за сигурност. Срещата, която се очаква между Тръмп и Ердоган ще има ключово значение. Турският президент ще се опита да постави на масата картата за самостоятелна операция срещу частите на Отряди за народна защита (YPG) в Сирия, за да убеди Тръмп в правотата на собствената си теза.

Преди Генералната асамблея на ООН на 24 септември Ердоган ще участва на срещата на върха за климата. Също така той ще се срещне и с Генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. От кабинета на турския президент не уточняват кога ще бъде срещата между Тръмп и Ердоган.
Посещението на Реджеп Ердоган в Ню Йорк съвпада с период, в който САЩ и Турция предприемат общи действия за създаването на зона за сигурност в Сирия, но от турска страна се чуват послания, че тези действия не са достатъчни.

На 7 август Турция и САЩ се споразумяха за изграждането на „зона за сигурност“ в северозападната част на Сирия в район, който се контролира от Отряди за народна защита (YPG). В резултат на това беше създаден Център за съвместни действия, а после се сформираха патрули по земя и въздух. Докато САЩ изтъкват, че действията се реализират „в планираната рамка“, особено президентът Ердоган и външният министър Чавушоглу изразиха мнението, че няма да позволят на САЩ да ги тласнат към процес на забавяне, както в случая с Манбидж и при необходимост ще се предприемат едностранни военни действия срещу Отряди за народна защита.

Въпреки че САЩ действат съвместно с Турция в северната част на Сирия фактът, че Вашингтон продължава да доставя оръжия на Сирийските демократични сили (SDG), които съставляват основата на Отряди за народна защита и обезпечаването на сигурността на Сирийските демократични сили, предизвика реакция от страна на Анкара. За разлика от Турция, САЩ предпочитат да назовават действията си в северната част на Сирия не като „зано за сигурност“, както е в международното парво, а като „механизъм за сигурност“.

В замяна на посланията за едностранни военни действия, които Турция отправя прави впечатление изказването на Крис Майер, директор на Мисията за борба с ИДИЛ на САЩ, който в свое изявление на 18 септември каза: „Работейки заедно с Турция, се убедихме, че вероятността за едностранна операция на Турция в Сирия все повече намалява.“

Като разчита на персоналния си диалог с Тръмп, Ердоган ще се опита да го убеди в правотата на собствените си тези, свързани със Сирия. Едностранната операция на Турция в Сирия не се оценява като голяма вероятност от страна на САЩ, но една такава интервенция не се изключва от сметките. По тази причина срещата Тръмп-Ердоган ще бъде определяща по отношение на действията, които Турция ще предпреме в Сирия, отбелязва Джумхурийет.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.